Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ingen rök utan …..soleil

indephoto-1

Thèâtre du Soleils Une chambre en Inde. Foto: Michèle Laurent

 

Vilka är det som sitter och röker? Så tänkte mina quebec-vänner när de gick förbi en gata i Montréal, där Robert Lepage har sin lokal för teaterarbete. Är de från Frankrike, tro?

Mycket riktigt. Rökarna tog paus på gatan, rökandes (vilket verkar bortlagt i Montréal). Och de visade sig vara från Théâtre du Soleil i Paris, närmare bestämt Ariane Mnouchkines nu halvsekelgamla teater i ett nedlagt krutmakeri i Vincennes. Kunde det stämma? Vad gjorde de där?

Men så kommer det ett brev från Théâtre du Soleil, som sist av alla övergått från papper till e-post, som bekräftar detta. Ett samarbetsprojekt pågår mellan Lepage och Mnouchkine och det ska landa under 2018. Intressant.

Parallellt spelas Théâtre du Soleils senaste produktion, Une chambre en Inde (Ett rum i Indien) under hösten i Paris och på turné. Indisk scenkonst har varit en referens för Ariane Mnouchkine sedan länge vid sidan av japansk kabuki och bunraku. Nu är det en indisk lågkasts teaterform, avlägset släkt med kathakali, som är föremål för teatergruppens arbete där noggranna förberedelser kombineras med improvisationer.

” Slutligen finner man här hela den teatervetenskap som är Ariane Mnouchkines egen konstform. Man vet aldrig riktigt säkert om scenerna man ser är just sekvenser eller tablåer för scenen eller om det är den triviala ”verkligheten” som bara spelar en roll på teatern”, skriver den franska kritikern Jean-Pierre Han i senaste numret av den internationella webtidskriften Critical Stages.

Ett möte mellan två av världens mest fantasifulla teaterkreatörer, Lepage och Mnouchkine, kan inte bli annat än spännande.