Scenbloggen

Dansen talar alla språk

11149242_866797553380627_1700226341788425007_n

Denna dag efter det dystra installationstalet i Washington! Själv är jag alltför förkyld och eländig för att gå i protestmarsch, och jag var dessutom tvungen att ställa in ett planerat föredrag på festivalen Dansen talar alla språk av samma hesa anledning.

Gärna hade jag talat om detta: vilken fantastisk brobyggare, transformer och transportör av kultur dansen är. Jag skulle ha visat hur det dansas czardas, folkdans från Ungern som förvaltats av romer, på balettscenen. Och hur indisk khatak är ingrediens i samtida konstnärlig dans, och hur afrikansk dans skapat jazzen som, bland tusen exempel, kunde bli en fin flashmob-dans som hyllning till Michael Jackson.

Men det gick nu inte denna gång. Fint att endagsfestivalen ägde rum på Allaktivitetshuset i Sundbyberg, nära Stockholm. Nu gäller det att samla på hopp och sådana konstruktiva idéer och goda rörelser – både i dans och i samhällets strukturer.