Scenbloggen

Monsieur Chocolat

chocolat_2016

Filmen ”Monsieur Chocolat” är en snabbspolning i rasismens europeiska historia. Den är tätt sammanflätad med kolonialismen och berättar om den populära och framgångsrika clownen Chocolat i sekelskiftets Paris. Filmen bygger på boken ”Chocolat, clown nègre: l’histoire oubliée du premier artiste noir de la scène française (Chocolat, en svart clown: den glömda historien om den första svarta artisten på fransk scen) av Gérard Noiriel från 2012, filmen av Roschdy Zem hade premiär 2016.

I verkligheten var han en frigiven slav från Kuba, i filmen har han rymt från en av de nordafrikanska kolonierna och får efter diverse jobb som illegal invandrare arbete på en cirkus som ”starke Kananga”. En fransk clown, som det går rätt dåligt för, får idén att slå sig ihop med Kananga, och tillsammans blir de en helt ny variation på ”den vite clownen” som slår och bråkar med sin dummerjöns-partner. Succén blir stor, och artistnamnet Chocolat blir en succé som slår ut den vite clownen. Chocolat används i reklamsammanhang och med en bättre position ekonomiskt och socialt bromsar han till slut reklammakarnas totala objektifiering av och brist på respekt för honom.

I filmen spelas Chocolat utmärkt av Omar Sy och den franska, vita clownen som lekande lätt ser sig som chef över duon spelas av James Thierrée, känd från nycirkusen värld där han är barn till Cirque Invisible och därmed Chaplins barnbarn. Tillsammans ger Sy och Thierrée en fin och nyanserad bild av ett partnerskap med ojämlika förutsättningar som omöjligt kan överleva där och då.

Det är en på många sätt sorglig film. Bra går det inte för Chocolat, trots hans framgångar. Han börjar läsa Shakespeare och vill spela ”riktig” teater, när han så småningom insett att framgångarna på cirkus vilar på att han bekräftar den vita publikens fördomar om den andre, den svarte som underlägsen, dum och lustig att slå, komisk i sitt vara. Men publiken är inte mogen för en Othello som är svart på riktigt, han dras in i spel och dobbel och trassliga penningtransaktioner och slutar sina dagar som…..nej, det kanske inte ska avslöjas. Se den.