Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Scenbloggen

Segla med Strindberg 2 Grisslehamn

Erik Eriksson DSC_2493 2015_07_19 1504

Erik Eriksson i sin boklåda i Grisslehamn. Foto: Sörenson


I Grisslehamn är det Albert Engström som ståtar på handlarns plastkassar. Engström-gården, numera med trevligt kafé, och Albert Engströms ateljé nästan vinglande på sin klippa är ortens kulturella alibi bland fiskare, marknadsstånd och båttrafiken till Eckerö för billiga ölinköp.

Inte ett spår efter August Strindberg trots att han hälsade på Engström i Grisslehamn. Albert Engström och August Strindbergs vänskap höll i sig genom åren; de blev vänner senare i livet. Det var Albert Engström som förmedlade kontakterna med Gordon Craig, den kände modernistiske scenografen, Isadora Duncans man tillika. När Isadora Duncan gästspelade i Stockholm 1906, var Gordon Craig med och ville gärna träffa Strindberg. Som inte öppnade sin dörr! Och inte gick på Isadoras föreställning.

Skärgårdens natur, liv och folk fängslade Strindberg, men i Grisslehamn möter havet öppet och mäktigt och det var inte Augusts tekopp. Här tar den småflikiga skärgården slut, som passade Strindberg så väl. Nya vyer runt varje udde, omväxlande scenerier och går man i land på en bister ö med avvisande taggig granprofil, så kan man några steg in på ön strax stå i paradiset bland betande får och blommande ängar. Skärgården passade August Strindberg precis, och tvärtom. Så snavar man över strindbergiana överallt i Stockholms skärgård, från Furusund i norr och söderut. I Grisslehamn dock tystnad. Vi seglar söderut genom Väddö kanal, var träffar vi honom härnäst?

I Grisslehamn kan man å andra sidan träffa en högst levande och verksam författare: Erik Eriksson, som skrivit en romansvit om orten vid havet: Kärlek och krig. Han håller sin boklåda intill bageriet öppen och är själv på plats. Just nu läser vi fjärde delen i sviten om andra världskriget och dramatiken kring de förbipasserande tyska transporterna norrut. De fick svensk militär eskort och svenska lotsar ledde dem genom det svårbemästrade utskärshavet. Det hemlighölls, men grisslehamnsborna visste och alla gillade det inte. Spännande!