Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Scenbloggen

Segla med Strindberg 1 Margareta


Vi seglar. En ovanligt kall och blöt sommar, men hur det nu är, August Strindberg är som så ofta med i båten. Titt som oftast kommer han med en kommentar och allt lägger han märke till, med ”öronen på uthalare” som han skriver.

Lagom till min egen (och föga firade) namnsdag kommer denna trevliga namnsdags-hälsning från Gunnar Edander. Eller från August Strindberg, beroende på hur man ser det. Kompositören Gunnar Edander har tonsatt en lång rad sånger av Strindberg – men den här har jag inte stött på förut.

Man tackar! Inga rosor hitade vi här i norra skärgården, men väl en ståtlig blåklocka, prästkrage och, vad jag med hjälp av Ursings fältflora kommer fram till, är en skogskovall.

FRUNTIMMERSVECKAN Text: August Strindberg Musik: Gunnar Edander ur ”63 Strindbergssånger”

Fruntimmersveckan går in

som damernas egen i juli.

Namnsdag vareviga dag

med portvin, kaffe och doppa.

Rosorna står i sin prakt,

men faller mangrant för saxen.

Sara, Margreta, Johanna,

Malena, Emma, Kristina.

Rosorna offrar sin skörd –

det skönaste skänks till de sköna.