Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Scenbloggen

Meeting you


dsc9584

Foto: Håkan Jelk.

Helena Franzén och Ori Flomin: Meeting you Dansmuseet till och med 1 feb

Mötas, skiljas, nötas, stötas, stötta, vila. Helena Franzén är en dansande koreograf som skapar dansant koreografi, här i tillsammans med en mångårig vän och kollega, Ori Flomin.

Men nog känns Helena Franzéns rörelsespråk igen: genomrytmiserat, varierat, noga avvägt dynamiskt. Vänskap i en mycket vid bemärkelse är det timslånga verkets tema, och verklig vänskaps slitstyrka och många perspektiv varieras fint. Den upphör inte trots att den kan vara gles över tid. Temat och titeln är sådan att det är ovanligt lätt att läsa av och tolka det som på många sätt uttrycks poetiskt och abstrakt.

Franzéns långa arbete med kroppens tyngdpunkt och hur den kan förflyttas skapar metaforer. Flomin håller bakifrån runt Fanzéns nacke och hon går framåt, rak som en pinne, vilande i hans grepp. I en annan sekvens ser det ut som båda faller flygande fritt neråt, neråt i en tänkt luftighet. Fint också att sitta runt golvet i den ganska lilla salen i Dansmuseet och vara nära, höra andningen och se en bekymmersrynka eller ett litet leende dra förbi.

Två kroppar som söker vila är rörande, som två katter i samma kattkorg. Två kroppar som kräver luft och avstånd sinsemellan är utmanande, uppmanande. Enkelt är det aldrig med relationer, och här är två dansare gamla nog att gestalta det rakt, fint, uppriktigt och vackert till Jukka Rintamäkis lätta musik.

På Dansmuseet kan Meeting you ses fram till 1 feb, men på SVTplay ligger den film kvar till den 8 feb om Helena Franzén, som sändes i K special tidigare i januari. Filmen som är gjord av Petra Markgren Wangler ger en rik bild av Helena Franzéns verk, arbete, beslutsamhet och värld. Som så många av sin generations dansare med en fot, minst, i New York, och en syn på dansen som ett förkroppsligande av varat som fascinerar.