Scenbloggen

Fragment, Art of Spectra

Fragment_webb_program

Peter Svenzon: Fragment, Art of Spectra, gästspel Dansmuseet t o m 28 september

Göteborgs dansliv är märkligt okänt för en vidare publik. Därför är det lätt att hålla med Dansmuseets chef Erik Näslund när han påpekar att det är en kulturpolitisk gärning att Art of Spectra från Göteborg får dansa på museets lilla stockholmsscen. En plats som funnit en egen profil och med sina lunchdanser utgör en intressant bit i det stora danspusslet i huvudstaden: Dansens Hus stora och lilla scen, MDT, WELD, Zebra och Operan.
Fragment syftar på minnen som ofta dröjer kvar just som skärvor, glimtar, utsnitt. Tre dansare tolkar Peter Svenzons koreografi och musik i Robert Jadenfelts intrikata ljuskomposition. Där ljuset just glider över dansarna och belyser glimtvis, så som minnets fragment kan lysa till. Brutala och obehagliga, såväl som dröjande eftertänksamma.
Peter Svenzon har arbetat med dans i teateruppsättningar och musikaler, har en bakgrund i street dance och hans stil och språk i Fragment är snabbt, våldsamt, tumlande runt och tvingande. Verket bygger på autentiska minnen och innehåller en del text, inte helt enkel att uppfatta. Dansarna inneslutna i musiken och det suggestiva ljusrummet räcker ett gott stycke och blir den minnesbild som stannar hos betraktaren.