Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Världen kommer till Göteborg

Göteborgs Dans & Teater 2014, 14-20 maj

Världen kommer till Göteborg, och den här gången talar den allvar. Göteborgs Dans & Teater i 2014 års upplaga styr rakt på några av de mest brännande och svåra frågorna nu: Ungern, Libanon, Ryssland.  Sveriges enda internationella festival för dans och teater fortsätter sitt arbete och Göteborgspubliken kan ta del av en uppdatering av scenkonsten. Samt en svartnande omvärldsbild.
På festivalens första dag, imorgon 14 maj, får Gunilla Heilborns ”Gorkij Park 2” premiär på Folkteatern. Människor och minnen från en gruvstad på Svalbard utifrån Svetlana Alexevitjs bok: ”Tiden second hand: slutet för den röda människan” om det postsovjetiska livet.
Händelserna i Libanon via sociala medier är ramen för ”33rpm and a Few Seconds” där Rabih Mroué och Lina Saleh skildrar hur en ung, politiskt aktiv mans självmord utlöser massiva reaktioner i social medier mitt i den arabiska våren. Folkteatern på torsdagen.
På fredagen spelar teatergruppen Krétakör från Ungern på Stora Teatern. Ledd av regissören Árpád Schilling, en av Teatereuropas mest aktade nyskapare, bjuds här alternativ och kollektiv teater, ”The Party” – partiet. Den högernationalistiska utvecklingen i Ungern har tvingat ut Schilling från de stora institutionerna och i ett slags exil inom landet arbetar han med en stor grupp medverkande.  Bland dem elever från den Free School som Krétakör byggt upp för att återupprätta förtroendet för demokratin. Musik, cirkus och minst två dussin aktörer.
På lördagen pågår samtal med Árpád Schilling på Oceanen vid Stigbergstorget, och där spelas också ”Yes” efter James Joyce enda pjäs ”Exiles” i en loop om sex timmar av Carly Wijs och Marijka van Warendam.
Den som vill återvända till Libanon kan göra det på söndagen, då Rabih Mroué skildrar sin personliga historia på Atalante: ”Riding on a Cloud”.
Alain Platel och danskompaniet C de la B är trogna Göteborgs Dans & Teater och kommer tillsammans med Münchner Kammerspiele till Stadsteatern med ”Tauberbach” – ”döv”-Bach på måndagen. Utifrån en dokumentär om en schizofren kvinna som bor och överlever på soptippar i Rio de Janeiro har Platel skapat ett verk för en skådespelare och fem dansare med material från döva till musik där bl a döva sjunger Bach.
Sist ut på festivalen: Kris Verdonck och A Two Dogs Company med ”H”. Bokstaven H står för Harms, på svenska vanligen Charms, en rysk författare som inte hamnade i läger utan på mentalsjukhus under Stalintiden. Hans öde har förnyad aktualitet och här får den absurdistiska humorn hos Charms kropp av isländsk koreografi, damkör och robotorkester.