Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Staden som scen

Tuomo Haapela: Staden som scen, samarbete och fantasi, Mormor förlag

Det finns en ständig suck över festivaler och engångs-evenemang. Den sucken pyser också ut när det gäller Kulturhuvudstadsår. Stora satsningar för många, men vad blir kvar? Dessa suckarnas klagan vill jag svara: minnet! Upplevelsen. Minnet av att ha varit med, ha varit på plats. På scenspråkiska: platsspecifikt och interaktivt.
På samma sätt som karnevaler, parader och processioner vid kröningar eller religiösa högtider,  är ett inslag i mänsklighetens historia har det stor relevans i vår tid, rockkonserternas tid, maratonloppens tid. Det där har Tuomo Haapala förstått på riktigt och i tjugo år gjort stora musik-teater-bildkonstverk i den scenografi som verkligheten erbjuder: staden, vattnet, isen i en idrottshall, gruvlaven, ängen.
I boken ”Staden som scen, samarbete och fantasi”, berättar Tuomo Haapala, kompositör, musiker och regissör, om dessa jätteprojekt med en flytande orkester, ett spelmanslag i grävskopans höjda skovel eller en flygande språvagn. Han har själv tagit bilderna som någon gång är lite oskarpa, men som ändå berättar bäst om det stora greppen och de många (i sammanhanget) små deltagarna.
Site specific art är en bred strömning i kulturlivet sedan 1960-talets happenings och 70-talets medborgarinbjudande syn på kulturen. Samtidigt är dessa allkonstverk med nödvändighet mycket lokala: en fiskehamn på Lofoten, en slåtteräng i Pajala, gruvan i Dannemora, strömmen som forsar genom Norrköpings gamla fabriksområde.
Superlokalt och  maxiglobalt! Man häpnar när man läser i boken, över hur långt samarbeten kan drivas, hur många som involveras. Småknattarna från skolan, motorcykelklubben, kyrkokören, hockeylaget.
Just då och där. För stunden, förstås. Men är inte konstupplevelsen alltid underbart kort? Dess kvalitet avgörs av vad man får med sig. Att den gamla gatan aldrig blir riktigt densamma igen.

Not.
I morgon kväll, 14 maj, på ABF i Stockholm: Staden som scen – samarbete och fantasi med Tuomo Haapala, Moa Tunström, kulturgeograf, och Johan Tirén, konstnär som arbetar med samhällsplanering.