Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nummer – ett vilt förslag!

Att nättidskriften Nummer läggs ner var kanske inte helt oväntat. Från att ha upparbetats i all sin glans av förra redaktören Ylva Lagercrantz Spindler, framdrillat en rad idag yrkesverksamma kritiker så har den liksom hängt på gärdsgården sedan Riksteatern lade ut den på tidningen Vi, som därigenom fick en ”inbedded” teaterkunnig person i Ann Hedelius i sin redaktion.

Men nu är det alltså slut. Nummer läggs ner, det ständigt sig omstrukturerande Riksteatern sparar pengar. Kritiken befinner sig i fritt fall och på vild flykt till nätet. Teaterkritiken har sina särdrag och är i praktiken redan fullt verksam på nätet, men frågan är, förstås, vem betalar för en kvalificerad kritik? I den strålande internationella Critical Stage medverkar alla gratis – men den är ett måste för den som vill hänga med i hela klotets scenkonst.

Nummer har fyllt en funktion som dagstidningarna har abdikerat från. Bara lilla Nummer har skickat en kritiker till avlägsna platser och kunnat säga att man verkligen täcker scenkonstutbudet i Sverige.

Här kommer ett vilt förslag: ett samarbetsprojekt kan skapas ur denna misär, som en försvunnet Nummer innebär: Svensk Scenkonst (arbetgivarpart) och Svensk Teaterunion (som organiserar teaterlivet) går tillsammans med Svenska Teaterkritikers Förening ihop om att fortsätta utgivningen av Nummer. Tillsammans söker man om tidsskriftsstöd, tar förstås annonser och pyntar en del själva. Kanske det kan finnas frivilliga givare till en startfond?

Kritikens oberoende är viktigt och skulle tillgodoses på detta sätt. En levande och initierad diskussion om scenkonst i det offentliga rummet är viktigt för konstformen, och framför allt för publiken.