Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Scenbloggen

Eirik Stubö Dramatenchef

Eirik Stubø Dramatenchef

Nationalscenen har nu bekräftat att Eirik Stubø blir ny chef i det anrika huset.  Det är bara att gratulera. Dramaten, alltså. Och vad ska man säga till Stockholms Stadsteater? Att det var för bra för att vara sant? Lite mer än ett halvår har Stubø varit konstnärlig ledare för Stockholms Stadsteater, som numera har sin gamla teaterchef, Benny Fredriksson, som överordnad chef för hela Kulturhuset.

Kan det ha hunnit gnissla redan mellan Benny Fredriksson och Eirik Stubö? Eller var Dramaten bara mer lockande? Konkurrensförhållandet och prestigefördelningen mellan Dramaten och Stadsteatern är en komplicerad sak, och det är lätt att se att Stubø mer självklart passar in i Dramatens framtoning. Stockholms Stadsteater har under Benny Fredrikssons framgångsrika ledning lyckats förena folklighet och finess, men stora scenens musikaler och underhållningsteater ter sig rätt fjärran Eirik Stubøs meritlista.

Han anses så genomsympatisk att man kan börja bli misstänksam, verkar sakna fiender,  arbetar flitigt som en myra och blir aldrig försenad med något. Men viktigare än så är förstås att han är en utmärkt regissör med en självständig estetik som ofta imponerat djupt. Hans regi av August Strindbergs Påsk eller Lars Noréns Stillheten för Stockholms Stadsteater de senaste åren är teater så befriat renspolad från utanverk och trendighet att kritiker och publik enats i stilla jubel. Åren 2000-2008 ledde han Nationaltheatret i Oslo, en särdeles gynnsam period, så han har också god pejl på vad en nationalteater kan, inte kan och bör.

Om det inte är en bomb i teaterlivet, så är det i alla fall en rejäl överraskning. Hur har det gått till? Och vad kostade det? Eller är Dramaten bara så lockande i sig och Stadsteatern, som jag ofta liknat vid en tryckkokare, alltför inriktad på att spotta fram produktioner – ibland strålande, ibland präglade av brådskan. Marie-Louise Ekman har lyckats sätta upp en gard mot både kulturministern och Stockholm energiska storformatskramare, kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt. Kommer Stubø kunna göra det, trycket från politikerna på valuta för pengarna lär inte minska.

Stackars Stockholms Stadsteater. Där får en ny chefsjakt sätta igång, och meriterade namn kommer att dansa runt i medierna igen: Anna Takkanen, Linus Tunström, Sophia Artin, Mattias Andersson…..och den som tar över rodret får vara ganska hårdhudad.
Eirik Stubø kan sådledes bära ut Marie-Louise Ekmans rosa möblemang från chefsrummet på Dramaten till nyåret. Det kan bli en lyckträff. Och en tonträff som lär klinga fint över Nybroviken.