Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Scenbloggen

Du är väl googlebar lille vän!

Ylva Lööf: Du är väl googlebar lille vän! Regi: Ann Petrén, Klara Soppteater/ Stockholms Stadsteater

Pjäsens format är litet och dess irrande fokus gör den vag. Varken pjäs eller regi har bestämt sig riktigt för vad ”Är du googlebar lille vän!” handlar om.  Det är samma misstag som politikernas när de försöker reducera skolfrågorna till slagord, medan de missar stora idémässiga förflyttningar från lärdom till kunskap, från bildning till utbildning.
Bäst är Ylva Lööfs kortpjäs när man får en skymt av hur paradigmen kolliderar kring skolan och dess uppgift. Då kan Samuel Fröler som lektor Birger Lindstedt  i Ann Petréns regi skickligt vara sig själv och sin roll och skolproblematiken får ta ett steg tillbaka och bilda bakgrundskiss till ett generationsskifte, där Birger är på väg ut och bort.
År 1960 tjänade en gymnasielärare och en riksdagsman lika mycket. Idag slavar läraren för mindre än hälften i sitt lutande Pisa-torn. Fakta och känslor kring skolan mixas i Ylva Lööfs kortpjäs. Ambitiösa lärare som älskat sitt ämne och sitt arbete har drabbats hårt i ett evigt duggregn av skolreformer.  Birger i Lööfs pjäs är disputerad lektor i tyska och svenska och bär en lärdomskultur i sin slitna portfölj. Efter trettio år i yrket upptäcker han kring sig en värld där eleverna ses som kunder och lärarna som mentorer.
Utbränd, håg- och arbetslös hamnar Birger L hos en jobbcoach, vars floskler är plågsamma. Men, dessvärre börjar jag, mot pjäsens avsikt,  hålla med henne lite inför Birgers gensträvighet. Och flirten med soppteaterns inte alltid purunga publik om knepiga appar och glada smileys är för lättköpt.