Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Japanskt pris till Bernt Höglund

Bernt Höglund, mannen som gjort teater av flanellografen, har gjort många fina förställningar för barn och vuxna, inte minst i västsvenska teater- och operahus. Som så många med dockteaterbakgrund är hans spelplats hela himla världen, och nu har han fått en fint pris i Japan.

Så här skriver den svenska ambassaden (stolt) i Tokyo:
”Varje vår utses i Japan ett statligt pris till den bästa teaterföreställningen för barn- och ungdom under det gångna året.  Priset ges för ”kulturellt underlag för barns välfärd”, femton föreställningar nomineras, men bara en får pris.
Priset för 2012 tilldelas Teater Urinko och föreställningen ”Nemuru machi” (Den sovande staden). För manus och regi står Bernt Höglund, svensk regissör och dramatiker. Det är första gången en icke-japansk upphovsman tilldelas priset. Höglund medverkade dessutom i svenska ambassadens satsning på Strindberg i december 2012.
”Nemuru machi” är en poetisk och textgles blandning av skådespeleri, dans, maskspel och figurteater och har vuxit fram i tätt samarbete med de sex skådespelarna. Det musikaliska materialet utgörs av en remix av kompositören Thomas Lindahls musik.
Priset delas ut av ministern för ”Ministeriet hälsa, arbete och välfärd” vid en ceremoni som hålls i Tokyo den 10 maj.
Bernt Höglund är tillsammans med olika medarbetare upphovsman till ett 40-tal olika vuxen- och allåldersproduktioner på sammanlagt ett 20-tal institutionsteatrar och operahus i Norden.
Dessa föreställningar har producerats och framförts på bl.a. GöteborgsOperan, Riksteatern, Borås Stadsteater, Folkteatern i Göteborg, Norrlandsoperan, Västerbottensteatern, Stockholms Stadsteater, Finlands Nationalopera och Den Jyske Opera i Danmark.”