Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hotel Pro Forma Sum Up

Hotel Pro Forma Sum Up
Dokumentärfilm av Theresa Benér och Peggy Eklöf, DVD, 29 media

Under 1980-talet tog bildteatern stora steg framåt. Gatuteater, performance, installationer och nycirkus gav varandra och andra nya impulser till en omstart för scenkonsten som totalkoncept där det litterära är en av många byggbitar i helheten.

Till 80-talspionjärerna hör danska Kirsten Dehlbom och Hotel Pro Forma. Och till dem som hållit (och håller) ett vakande öga på teater på nya vägar hör kritikern Theresa Benér (bl a i SvD). Tillsammans med filmaren Peggy Eklöf har hon gjort en dokumentärfilm, som utifrån Hotel Pro Formas senaste produktion War Sum Up ger en fyllig och intressant bild av hur Dehlholm och Hotel Pro Froma arbetar.

Det är stora och Robert Wilsonska projekt med många olika konstnärer inblandade. War Sum Up är en opera skapad för och tillsammans med nationaloperan i Lettland och som bildmässigt bygger på mangaseriernas estetik. Scenen är uppdelad i två våningar med ”rutor” som i en seriestrip och texten, av Willie Flindt, bygger på fragment ur pjäser för no-teater. Musiken är nyskriven för musiker och sångare från operahuset och mixar ”kammarpop” med nutida konstmusik. Kostymerna är skapade av modedesignern Henrik Vibskov.

Pedagogiskt och känsligt varvar filmen scener ur verket med intervjuer och närbilder från repetitionerna som sammantaget ger en lödig bild av ett märkligt verk i en evigt het fråga. Det vackra och storslagna i War Sum Up skärper den skoningslösa bilden av krigets maskineri.

Och ännu mer än jag önskar att många fick se filmen, önskar jag ett gästspel av Hotel Pro Formas War Sum Up i Sverige. Den passar precis för klassisk ”tittskåpsteater” – Stockholmsoperan? Dramaten? Någon?

Margareta Sörenson