Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Teater Szymborska

Teater och teater. Inget händer mer än en gång var rubriken på lördagens minnesstund för Wisalawa Szymborska på Dramatens lilla scen i samarbete med Polska institutet. Hennes vän och översättare till svenska Anders Bodegård hade samlat tolv personer, varav sex skådespelare från Dramaten och så lästes det.

Uppläsning är textens stålbad. Publiken, fullsatt till sista stol, kan sin poetissa, jublar och applåderar. Och så uppstår det, i alla fall, teater! Bland många fina uppläsningar gjorde Thérèse Brunnander Liten flicka drar i duk  så att en hel liten pjäs öppnade sig.

Man ser rummet, tvååringen, bordet med sin mjölkkanna och farbror Newton som vinkar från sin himmel. Man kan nästan höra skrällen som ska komma.

Dikten är förbi på en dryg minut. Hur det gick till att hon plötsligt var där, flickan, kan ingen människa förklara. Länge stod lyrik och dramatik på samma hylla i biblioteken.

Margareta Sörenson