Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Scenbloggen

Från biennal till festival

Knappt har den sista internationella teaterkritikern rest hem, så är det dags igen. Svenska teaterbiennalen i Gävle avslutades i söndags, och flera kritiker stannade ett par dagar till i Stockholm. En lite udda samling drog omkring i huvudstaden, och baxades till såväl Strindbergs Intima teater som till Strindbergsmuseet. Båda cheferna ställde upp och visade och berättade, konstnärlige ledaren på Intima teatern, Ture Rangström, respektive Stefan Bohman. Flott och utmärkt, och på Intiman var det dessutom föreställning för högstadiet, Strindbergs värld, med korta smakprov ur Strindbergs pjäser och utmärkt väl berättat om Intimans tre verksamhetsår. Ungdomarna från åk 8, som tidigare gått Strindbergspromenader i Stockholm (se där!) var änglalika och intresserade.

Ur askan i elden. Idag invigs ASSITEJs 17e kongress och internationell festival i Malmö och Köpenhamn, en generalsamling för hela världens barn- och ungdomsteater. Stiligt och roligt blev det invigt i Malmö Opera (som är ett så vackert hus) med operans kör och orkester, Helene Sjöholm och Sissela Kyhle som konferencier. Så där utmärkt vanvördig och rolig som visst bara hon kan vara.

Några franska översättare/dramaturger hängde kvar sedan biennalen, och ska fortsätta till Göteborg och ett skrivprojekt för skolan. Suzanne Osten är på plats, liksom Lena Fridell, Backateaterns mångåriga dramaturg. Och jag.

Margareta Sörenson