Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Scenbloggen

Pösigt vispat

Vispar du? | Koreografi: Claire Parsons | Zebra Dans

Envar som gjort en sockerkaka vet att själva vispandet är viktigt. Det gäller att få in rätt pös i ägg och sockerblandningen som vällustigt skummar, ljusnar och ökar i volym.   

I verklighetens kakor består pöset av inblandad luft. När Claire Parsons gör en koreografi för barn från fyra år är ’pöset’ inbakad fantasi och lustfylldhet. Ramberättelsen om förberedelser för ett kalas är sekundär, tre dansare i idel festmarkörer, partytolkningar och kalasmums är huvudsaken.

Stressande förväntningar, diskobananer, ballongtårta, jäsande deg och slutligen ett andäktigt slowmotion med bästa flugan knuten under hakan när själva festandet börjar. Det är roligt och överraskande, associationer lätta som marängtoppar poppar mellan dansare och publik. Avslutningsvis får alla vara med i ett kalasrecept av rörelser: vispning, festglitter, choklad, socker.

Jämfört med Claire Parsons senaste Jag tänker Rolf, (nämligen de Maré, nämligen modernismen) är Vispar du? enklare och friare. Men ’riktig’ koreografi, väl komponerad, varierad och genomtänkt i sin kommunikation med en pigg barnpublik. Som är med på de mixade noterna och gärna bidrar med goda råd.        
Margareta Sörenson