Sarp Yesil

Den ultimata drömmen kan bli sanning

Det har varit långt ifrån glada miner i team Alexander Gustafsson under de senaste veckorna. Beskedet om att svensken inte får möta Jon Jones senare i januari, trots att knäskadan då ska vara färdigläkt, har inte tagits emot väl.

”The Mauler” har länge varit ”the company man” och gjort allt som UFC begärt av honom. Men enligt källor till mig har teamet runt Gustafsson varit tydliga och hårda i sin kommunikation med UFC-bossarna i USA. Om de nu inte ska få möta Jon Jones härnäst kommer de att vänta. Kravet är att få möta vinnaren mellan Jones och Daniel Cormier (ny titelutmanare) i Sverige. Och visst hade det varit lite väl naivt att försöka tvinga UFC arrangera en glödhet titelmatch på europeisk mark om det inte vore för att Gary Cook (UFC:s Europa-boss) backar upp Gustafsson.

När jag träffade Cook i Stockholm förra veckan var en titelmatch på Friends eller Tele2 arena en målsättning för 2015. Och det var något som han själv drog upp det utan att jag ens frågade.

Att placera en titelmatch i Europa är en stor risk rent ekonomiskt eftersom UFC:s främsta inkomstkälla består av sålda ”pay-per-views” i Nordamerika. Det betyder att galan måste arrangeras nattetid i Sverige för att sändas normal tid i USA.

Trots skador och flyttade matcher kan knäskadan som Alexander Gustafsson drog på sig leda till något positivt – en titelmatch på hemmaplan. Måste vara den mest ultimata drömmen i den mest ultimata sporten. Det enda negativa är att han vid en eventuell titelmatch i sommar inte fått tävla på 15 månader. Ringrost är alltid en stor faktor inom kampsport.