Sarp Yesil

Bråket påverkar The Mauler negativt

Det är aldrig snyggt när fajters slåss utanför buren eller ringen. En sport som länge strävat efter att bli legitim skadas i det långa loppet av känslostyrda bråk inför hela världens ögon. Slagsmålet mellan UFC-mästaren Jon Jones och utmanaren Daniel Cormier är dock lika fel som den är rätt. I samma sekund som deras ”face off” urartar och ett tumult uppstår höjs intresset för titelfajten (27 september i Las Vegas) kolossalt mycket.

Och utifrån hur mycket press och uppmärksamhet som fejden mellan Cormier och Jones har fått så är det knappast en vildgissning att UFC 178 i september kommer bli en supersuccé rent ekonomiskt. Något som UFC saknat under året. Nu kan de bygga sin marknadsstrategi för galan kring fejden, det vilda bråket och ordkriget som lär följa under de kommande veckorna. Och även om alla kampsportsentusiaster är rörande överens om att MMA är en sport och ingen ”mänsklig tuppfäktning” så triggar den här typen av händelsen en känsla av ”fan det här får jag inte missa”. Det har historien visat gång på gång.

Fejden mellan Jones och Cormier påverkar Alexander Gustafsson direkt negativt. Svensken var den som egentligen skulle ha mött Jones den 27 september, innan en knäskada tvingade honom att kasta in handduken för två veckor sedan. Rivaliteten mellan The Mauler och Jones har varit senaste årets stora snackis inom MMA-världen, men så är fallet inte längre. Istället för att prata om när Gustafsson får sin nästa titelchans så vill fansen nu se vad Cormier kan göra mot den så gott som obesegrade amerikanen Jones.

Gustafsson är inte personen som gillar att gå ut i medier och tjafsa. Att han trots allt gjort det under de senaste månaderna är nog knappast ett resultat av en hans spontanitet. Men allt han byggt upp under året är på väg ut ur MMA-fansens medvetande. Alla blickar är just nu på Cormier vs. Jones, och beroende på vad som sker den 27 september kan det dröja lång tid innan Alexander får sin efterlängtade bälteschans.

Enligt UFC kommer Gustafsson att få möta vinnaren mellan Jones och Cormier senare i vinter. Men efter gårdagskvällens bråk är det längre inte lika säkert. Om Jones förlorar mot Cormier kommer UFC med högsta sannolikhet att boka in en omedelbar returmatch. Allt annat vore otänkbart eftersom det numera är en regel att den dominante mästare får en omedelbar returmatch om han eller hon blir av med sin titel. Om matchen istället blir väldigt jämn eller slutar kontroversiellt så kan även det generera i en returmatch. I båda fallen innebär det att Alexander Gustafsson antingen väntar och är inaktiv en längre period eller tar en match mot någon annan.

Gustafsson följer med största säkerhet rubrikerna om Jones vs. Cormier. Om han har samma farhågor som jag återstår att se. 27-åringen har valt att hålla en oerhört låg profil efter skadan.