Sarp Yesil

Vänta nu! Vad är UFC?

Om du alldeles nyligen börjat intressera dig för MMA är det bra om du börjar med att lära dig några grundläggande saker. Har du läst något om MMA tidigare så har du sannolikt stött på bokstavskombinationen UFC. I det här inlägget ska jag försöka beskriva vad det är.

Utifrån sett har MMA till stora delar samma struktur som proffsboxningen. Men ju djupare man tittar desto mer skiljer de sig åt. Det finns inom båda sporterna flera olika organisationer som anordnar galor regelbundet. Men samtidigt som det i boxning finns flera jämnstarka organisationer är det egentligen bara en superstark organisation som dominerar MMA-sporten. Det handlar om ”The Ultimate Fighting Championship” eller UFC som det så fint förkortas till. I UFC finns de allra bästa och mest kända proffsen. Lite över 400 fajters är exklusivt kontrakterade till UFC. Exklusivt innebär att de inte får tävla för någon annan organisation så länge avtalet gäller. De aktiva proffsen är uppdelade i nio olika viktklasser, allt ifrån flugvikt (-56 kg) till tungvikt (120kg). Sedan februari 2013 finns dessutom en bantamviktsdivision (-61 kg) för damer, och fler viktklasser är på ingång.

Varje viktklass har en mästare som regelbundet måste försvara sitt bälte mot utmanare. Till skillnad från t.ex. många lagsporter råder inget serie- eller cupsystem i UFC. Vem som får chansen att utmana mästaren i respektive viktklass är upp till arrangörerna själva. Det är de besitter makten att välja vem som är värdig utmanare. För oinsatta kan det verka en aning konstigt, men så har det alltid varit. Och för det mesta är utmanaren någon som gjort bra ifrån sig och förtjänar möjligheten. Givetvis finns undantag, när t.ex. en fajter får titelchans p.g.a. sin stjärnstatus. Vi ska komma ihåg att UFC först och främst är intresserade av att tjäna pengar.

UFC startades 1993 och har sin bas i Las Vegas. Skillnaden mellan dåtidens och nutidens UFC är som natt och dag. Matcherna utspelar sig i en åttahörnig bur som kallas oktagonen. Organisationens ansikte utåt är VD:en Dana White, som av många är erkänd som världens bäste fajtpromotor. Trots att White själv inte tävlar är han sportens kanske mest kända person. Den karismatiske och kontroversielle amerikanen, med över 2,7 miljoner följare på Twitter, vet hur han ska röra om i grytan.

Bara under 2013 arrangerades totalt 32 galor i länder som USA, Kanada, Brasilien, England, Sverige, Australien och Japan. Till  2014 har man dock betydligt fler galor inplanerade. UFC har nämligen som ambition att göra sporten mycket större (det pratas i nivå med fotboll) och expanderar därför till nya länder regelbundet. För bara några dagar sedan debuterade man t.ex. i Singapore.

Det var lite om UFC. För er som vill veta mer rekommenderar jag varmt dokumentären ”Fighting for a generation: 20 years of UFC” som släpptes i november förra året. En grym rulle om UFC:s väg från 90-talets kontroverser till dagens globala stjärnglans.