Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stå rakryggade, MFF-spelare

MFF fick det jobbigt på bortaplan i CL-kvalet. Trots att man hade 1-1 i halvtid och måste haft en känsla av att Zagreb faktiskt gick att störa.
Samtidigt – när en match väger över är det ibland omöjligt att stoppa det som händer där ute. Och matchen tippade över åt fel håll för MFF.
Då handlar det bara om överlevnad.
3-1 hade inte varit helt omöjligt. Det hade varit ett resultat där hoppet åtminstone levde – med tanke på att Zagrebs defensiv inte är monstruös.
Men 4-1 är för mycket och för svårt.
Och kanske fick MFF lida och betala för det faktum att Norling fått laborera på en massa positioner? Att högerbacken Ulrich Vinzents saknats under en längre tid, att vänsterbacken Ricardinho var avstängd, att målvakten Johan Dahlin också varit borta länge. I en försvarslinje som annars inte direkt skrämt slag på motståndarna.
I Allsvenskan har motståndarna vetat om att det är där man ska sätta in stöten på MFF. Men i Allsvenskan har laget i merparten av matcherna (åtminstone i fjol, inte lika ofta i år) ägt spelet och bollen och på så sätt undsluppit att exponera sin backlinje alltför mycket.
I en tuff bortamatch i Europa, mot ett spelskickligt och attackvilligt lag, är det helt jävla centralt att kunna försvara sig trots att motståndarna trycker på.
Det orkade inte MFF göra i dag.
Många kommer antagligen ta fram sågen. Såga allt och alla.
I så fall saknar man perspektiv och förståelse för helheten.
MFF har gjort det bra.
Laget är trots allt i den sista kvalomgången och man slog rättvist ut de skotska mästarna Glasgow Rangers.
Många riktigt, riktigt bra lag tar sig inte vidare från det här skedet av turneringen.
Vi kan ju bara tänka på FC Köpenhamn, som i fjol var i åttondelsfinal, men som i går förlorade mot ett gäng som jag inte ens kan namnet på. Men det var de tjeckiska mästarna och de slog FCK med 3-1 på Parken.
Nåväl.
Jag kikade en hel del på Odense-Villareal. Och Odense vann genom att sätta 1-0 i den 84:e minuten.
Hur vann Odense? Genom att packa ihop sig framför sin målvakt, spela aggressivt och fysiskt när tillfället gavs och satsa på fasta situationer. I andra halvlek orkade danskarna sällan få med sig laget upp och det var få passningar inom laget. Det var spanjorerna som ägde matchen helt och hållet.
Men Odense fortsatte jobba hårt, offra sig och när Villareal slarvade i det egna straffområdet i slutskedet av matchen högg Odensespelarna, snodde bollen och gjorde mål.
Så kan man också vinna fotbollsmatcher.