Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Henrik Rydström

Skamligt, you bet!

I omklädningsrummet talade vi om valet och alla skakade på huvudet åt det faktum att SD-tomten Thoralf Alfsson kom in i riksdagen, tragiskt, tragiskt, tragiskt, men det demokratiska systemet är inte perfekt och ibland blir det så här, vi tröstade oss med det och jag antar att det är beklämmande tider och Åhlander undrade hur de som röstade på SD tänkte och jag undrade detsamma och man måste förstå detta – att det är en sak att vara kritisk till integrationspolitiken, att ha åsikter och synpunkter på invandringen.

Det är något helt annat att rösta på ett parti som inte ens har en integrationspolitik. Som medvetet vägrar att ha en eftersom man vill strypa invandringen. Och de invandrare som existerar ska assimileras i svenskhet. Och om man nu röstar på SD och inte riktigt vet vad partiet vill ha för samhälle, ja, då har man missbrukat sin uppgift som samhällsmedborgare.
 
Jag tycker att det är skamligt att vi har ett parti och representanter i riksdagen som delar in och bedömer människor utifrån härkomst. Som säger att du är si eller så eftersom du är född där eller där. I dagens Barometern intervjuas just Thoralf Alfsson och han säger följande:

Ni vill minska invandringen med 90 procent, vill alliansen det?
 
– Det vet jag inte. Men vi vill hindra islamiseringen.
 
Så det gäller bara invandrare från muslimska länder?
 
– Ja främst. Asiater som startar restauranger och håller sig till sitt liv har vi inga problem med.

Men asiater som tillber Allah, då? Och som inte öppnar restauranger? Den blåa politiken som har förts under fyra år har underlättat sådana tankebanor, den blåa politiken – med ett allt kargare klimat – har delat in oss i ”vi” och ”de”, skikten har blivit tydligare och det där har SD kunnat utnyttja och vrida ett par snäpp till och samtidigt ljuga om ekonomiska följder (som jag bloggat om här) och skapa motsättningar som inte är verkliga (pensionär med rullator och muslim i burka!).
 
Jag tycker det är skamligt att man som människa inte ska få vara som man vill. Att det finns så många som röstat på ett parti som menar att vissa människor – om de ska få vara här – måste vara som de som redan bor här. Men jag som redan bor här kan göra lite som jag vill. Eller? Att det ska vara skillnad på folk och folk.
Och jag har sagt det tidigare och säger det igen – vad är svenskt? Folkdräkt och knätofsar? Midsommarafton? Att kolla Let´s dance?
 
Det ska givetvis räcka att man följer lagar, men om jag sedan vill gå i kyrkan, till en moské eller strunta i gud och hellre kolla Viasats fotbollssändningar eller gå både i kyrkan och till moskén och efter alla gudsmöten titta på fotboll så ska jag få göra det.
 
Vi ska bemöta varandra utifrån det individuella och inte utifrån fördomar, förutfattade meningar eller ren och skär rasism. Och du ska inte behöva krypa längs väggarna bara för att du är muslim eller invandrare eller mörkhyad, du ska få ta plats, synas, höras och du ska få göra skillnad. Oavsett härkomst och religion.
 
Jag begriper att det givetvis inte kan bli exakt så. Fördomar finns hos oss alla och begränsar vårt umgänge, vår samhällssyn.
Men vi måste ha en politik som strävar efter att underlätta möten mellan människor, som strävar efter att eliminera fördomarna .
SD vill det motsatta.
Och det är skamligt.

Och hur fan skulle Sverige se ut om vi hade assimilerat alla som kommit till Sverige? Eller menar SD att vi är världsledande på allt, att det som svenskt automatiskt är bäst, att vi inte behöver impulser, influenser, inspiration? Det krävs bara en liten titt bakåt i tiden för att inse att ett samhälle som sluter sig också stagnerar.

Att inte förstå att jag som människa kan lära mig saker från andra människor, från andra kulturer, att samhället kan bli bättre, rikare och skönare om olikheter får förekomma, ja, då är man en torftig människa.

SD riktar sig till de utvecklingsfientliga människorna, till de som skräms av framtiden, av det som sker i samhället och som tror att SD kan bromsa, som tror att det finns en väg tillbaka till en tid då de själva stod i centrum och förstod vad som hände runt omkring dem, men det finns givetvis ingen sådan väg, det har aldrig funnits. Den tid de längtar tillbaka till finns bara som förvanskade minnesbilder inne i deras egna huvud.

Thoralf Alfsson har sagt att islam är ”betydligt värre” än nazism. Än nazism! Och han har röstats in i riksdagen.
Det är också skamligt.