Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Henrik Rydström

Ett homosexuellt par?

Den varmaste dagen hittills, havet är visserligen fortfarande inte ljummet – jag badar helst bara när det är över 25 grader i vattnet och det krävs vanligtvis en jävla massa barn som samtidigt urinerar för att nå upp till liknande temperaturer – men jag och AIK:aren stod i havet, vatten till midjan, Tuva hoppade vid vår sida och vi snackade fotboll. Han är AIK-supporter och han är en initierad sådan. Ibland kan man fastna i klorna på jobbiga figurer, där diskussionen blir trist och enkelspårig, men AIK:aren är inte sådan och även om han efter en stund bad om ursäkt för frågorna, ”du är väl trött på att tjata fotboll”, svarade jag gärna. Sedan bokade vi in en tennismatch under morgondagen, men jag förstod snart att han är gammal tennisspelare, han hade exempelvis varit en hel del i Kalmar och lirat! Det kan bli en tung timme för undertecknad…

Men det var ytterligare en harmonisk dag, med lång och sen frukost, sedan slappande vid poolområdet, lunch och efter det stack vi ner till den eminenta stranden där vi la oss nära vattnet, byggde sandslott, läste, badade, byggde fler sandslott, läste lite till och badade ännu mer. Till och med Tuva, som är rädd för hajar, var tvungen att pröva det inbjudande havet och hon blev inte besviken.

Klockan blev 16, klockan blev 17, men det blev inte svalare, inte kallare, möjligtvis avtog intensiteten i hettan och det blev ett annat sken, ett mildare sken, kanske också behagligare och vi ville bara ligga kvar, existera, inte göra något annat och vi orkade på vår höjd dra upp planer inför kvällen – ”vi käkar buffén som ingår i all inclusive, va?” och det klubbades igenom.

Vid 19-tiden gick vi för att äta – Tuva, jag Fredrik, Nisse och Lovisa – och vi hittade det perfekta bordet, med utsikt över havet och med solen rakt på, men även när solen gick ner var det harmoniskt, ungefär 23 grader vid 22-tiden. Fredrik och jag agerade som ett samkört par – jag paxade platsen, ungarna skickade vi iväg till en lekplats 50 meter bort och Fredrik attackerade buffén med uppgift att plocka ihop tre barnportioner. ”Vad ska Tuva ha”, frågade han och i exakt samma stund visste han själv svaret; ”precis det Lovisa ska ha”.

När alla hade fått mat och vi äntligen slappnade av slog det oss. Hur fan uppfattar folk omkring oss? Igår, när vi var på sunkkrogen, började vi samspråka med ett annat svenskt par, som tyckte det var roligt att vi åkte iväg med våra barn. Fredrik fick förtydliga och berätta att han faktiskt hade hustru hemma och också en nyfödd son och att han och jag faktiskt inte kände varandra innan vi kom ner hit. Nu satt vi här på terrassen, omgiven av idel gifta par, vi satt här i ett heterosexuellt paradis, man, kvinna och en mängd barn och vi satt här, två män, mitt emot varandra, med tre barn som ena gången sprang till den ena och andra gången till den andre. Till saken hör att vi båda är rakade på skallen – i princip de enda männen som är det på bygget – och det är klart att folk tror att vi är ett par, att vi är här med våra tre gemensamma barn. Blickarna vi får tyder på det, men det är inte otäcka blickar, utan mer blickar som säger att det beundrar oss, som skvallrar om sympati med oss, för att vi vågar oss hit till detta heterosexuella näste.

Vi skrattade gott åt vår slutsats. Och beställde in en fin flaska vin, liksom för att reta alla och liksom för att visa att vi inte har några problem oavsett vad folk tror. Och gick sedan upp på dansgolvet och dansade till grekisk Muzakmusik ihop med våra barn. Nisse somnade dock sin vana trogen i Fredriks famn och jag fick själv dansa med småtjejerna. Tror dock inte jag gjorde någon besviken med mina moves. Varken döttrarna eller mammorna som tittade på. Om de nu tittade på mig. Jag menar, de tror ju att jag är homosexell.

Tennis imorgon, alltså. Jag kommer få så mycket spö. Jag är ju van att lira mot en gipsad Tobbe Carlsson. Tänk att spela mot en som kan röra sig. Jag kommer att avslöjas.