Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Rögle-bloggen

Experterna: ”Skånederbyna är hetast i svensk hockey”

Fem frågor till Kvällspostens hockeyexperter inför säsongens andra klassiska Skånederby.

ALF KARLSSON
1) Hur står sig Skåne-derbyna mellan Malmö och Rögle mot de andra rivalmöterna i svensk hockey?
– På SHL-nivå är Skåne-derbyna numera det hetaste i svensk hockey. Vi har inget hett Stockholms-derby då Djurgården och AIK inte spelar i samma liga. Det är alltid något speciellt med derbyna mellan Malmö och Rögle. Bra tryck på läktaren. Heltaggade spelare i ”slaget” om Skåne. Ska vinna till varje pris.
2) Hur viktigt är det med prestigeladdade derbyn och rivalmöten i serielunken?
– Det är alltid något extra med ett sådant intressant dery som det är mellan Malmö och Rögle. Men det där med serielunken köper jag inte. Eller som många säger långa transportsträckor. Skitsnack. Varje poäng är guld värd i jakten på en sådan bra tabellsituation som möjligt.
3) Vem blir derbyhjälte?
– Det finns många duktiga spelare i båda lagen som kan kliva fram och avgöra. Både då det gäller målvakter och utespelare. Malmö har SHL:s bästa målvaktspar i Oscar Alsenfelt och Cristopher Nihlstorp. Rögle har Oscar Dansk och Lars Volden. En av Malmös målvakter avgör.
4) Hur långt kan Malmö räcka den här säsongen?
– Jag tippade innan första nedsläpp i september att Malmö kommer att gå till slutspel. Direkt en kvartsfinalplats. Det har också börjat riktigt bra. Inför säsongen värvades rutinerade spelare. Har som sagt var också ligans bästa målvaktspar. Två matchvinnare som betyder så mycket. Väl i en kvartsfinal kan allt hända.
5) Hur långt kan Rögle räcka den här säsongen?
– Rögle håller på att växa in i SHL-kostymen. I våras grejades nytt kontrakt utan ett jobbigt kval. Att redan nu förlänga kontraktet med huvudtränaren Anders Eldebrink är ett smart drag. Kontinuitet. Rögle kommer att ha minst två lag efter sig och slipper därmed kval för att spela kvar i SHL. Kan mycket väl bli slutspelskamp.

skarmavbild-2016-11-13-kl-20-29-49

JOHAN SVENSSON
1. Hur står sig Skånederby mellan Malmö och Rögle mot de hetaste rivalmötena i svensk hockey?
– Ett av de hetaste. Alla möten mellan två rivaler har någon extra krydda. Om det är hetare än någonting annat låter jag vara osagt. Men i alla fall topp5 i Sverige när det gäller heta möten mellan två lag. Det är nog värre på juniorsidan när lagen möts.
2. Hur viktigt är det med prestigeladdade derbyn och rivalmöten i serielunken?
– Jag tycker inte att det är speciellt mycket serielunk. Jag tycker att alla matcher har en väldigt stor betydelse och känner inte att någon matchutgång kan kvitta. Det är snarare så att jag ser de tre poängen som det spelas om i ett derby är viktig. Rivaliteten kittlar inte extra.
3. Vem blir derbyhjälte?
– Eftersom det var vidöppet på alla håll senaste lagen möttes, så räknar jag med att det blir en målvakt som kliver fram denna gången. Jag tror det är rätt öppet gällande vilken målvakt det blir. Men måste jag säga någon så säger jag Oscar Alsenfelt i Malmö. Om han står.
4. Hur långt kan Malmö gå den här säsongen?
– Någonstans mellan plats 5-6 till plats 10. Laget har rätt mycket poäng på kontot och så länge man får vara hyfsat skadefria, så kan laget slå alla lag i den här serien. Tror inte man riskerar att bli indragna i någon större bottenstrid i alla fall.
5. Hur långt kan Rögle gå den här säsongen?
– Som beräknat, någonstans mellan plats 8-12. Tror laget har rätt goda chanser att ta sig in bland de tio främsta. Haft lite problem med skador, men de värsta såren är läkta och kan man bli hemmastarka kan många poäng samlas in i den egna hemmaborgen.

slack_for_ios_upload_480

ELISABETH LINDBÄCK
1. Hur står sig Skånederby mellan Malmö och Rögle mot de hetaste rivalmötena i svensk hockey?
– Riktigt bra. Skånederbyna är heta och matcherna bär ofta derbykaraktär, även om den senaste bataljen sticker ut som fullständigt galen. Det är riktigt bra tryck och inramning. Rivaliteten framstår absolut störst från Röglehåll men Malmö är knappast oberörda.

2. Hur viktigt är det med prestigeladdade derbyn och rivalmöten i serielunken?
– Det kan inte överskattas. I en serie med många matcher och där tio av 14 lag har chansen att ta sig till slutspel är derbyna välbehövlig krydda. Det är matcherna med spänning, känslor och rivalitet vi suktar efter. Det är också matcher som i diskussionen om publikkris faktiskt drar mycket folk – och som ger något extra på plats än i tv-soffan.

3. Vem blir derbyhjälte?
– Med förra kaosmatchen i bakhuvudet skulle det kunna bli vem som helst men Robin Alvarez brukar alltid vara bra i derbyn, det är en spelare som tänder till extra av rivaliteten och som har det i sig långt tillbaka. Sedan var bröderna Bibic relativt osynliga i senaste mötet, ändring på det nu?

4. Hur långt kan Malmö gå den här säsongen?
– Långt. Jag tror inte att Malmö kommer utmana i absolut toppen men placering 4-6 är inte orimligt alls. Allra minst tror jag att de tar sig vidare till play in som lag sex till tio. Det finns ingenting som tyder på att Redhawks ska falla genom fullständigt.

5. Hur långt kan Rögle gå den här säsongen?
– Poängmässigt har de fortfarande en rimlig chans att nå play in men det är många bra lag emot i tabellens nedre halva så det kommer bli tufft. Även om Rögle innan uppehållet började visa tendenser till att hitta rätt är det mycket som måste stämma för att de ska kunna utmana om slutspel. Just nu pekar det mot plats 11-12.

MAGNUS NYSTRÖM
1. Hur står sig Skånederby mellan Malmö och Rögle mot de hetaste rivalmötena i svensk hockey?
– Kan vara det bästa av alla. Visst, det börjar bli riktigt hett mellan HV 71 och Växjö. Skellefteå och Luleå är inte bästa vänner. Och Brynäs-Leksand i Gävle är den mest underhållande match och bästa stämning jag upplevt den här säsongen. Men Skånederbyt håller internationell toppklass.
2. Hur viktigt är det med prestigeladdade derbyn och rivalmöten i serielunken?
– Extremt viktigt. Jag vill se fler back to back och mer fokus kring möten mellan heta rivaler. Jag vill definitivt inte se back to back mellan typ Rögle och Skellefteå.
3. Vem blir derbyhjälte?
– Domarna är ofta de verkliga derbyhjältarna. Minns fortfarande den domaren som var rookie i högsta serien och fick frågan om han skulle palla trycket och svarade: ”Jag har dömt Rögle-Malmö en fredagskväll, då är man redo för allt.
4. Hur långt kan Malmö gå den här säsongen?
– Till kvartsfinal, definitivt och jag ser verkligen fram emot att komma till Malmö till våren och gå på slutspelshockey. Det har jag saknat. Och det är på tiden.
5. Hur långt kan Rögle gå den här säsongen?
– Jag tror det blir kvalspel. Men för att trösta alla Rögles fans så får jag väl tillägga att jag haft fel förr. Men ett av Rögles ”problem” är att Djurgården kommer bli mycket bättre.

skarmavbild-2016-11-13-kl-16-50-30