Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Rögle-bloggen

”Man vill inte vara rädd att de ska kicka ut dig”

Han är glad att slippa den galna pressen i KHL och valde bort lukrativa bud hemma i Tyskland.
Nu vill nyförvärvet Felix Schütz försöka ta Rögle mot slutspel – även om han går i väntans tider.
– Man behöver press på sig, men inte att vara rädd att de ska kicka ut dig, säger 28-åringen.

Rögles nyförvärv Felix Schültz valde bort lukrativa bud i Tyskland för chansen att spela med Rögle. Foto: Stella Pictures/Bildbyrån
Rögles nyförvärv Felix Schütz valde bort lukrativa bud i Tyskland för chansen att spela med Rögle. Foto: Stella Pictures/Bildbyrån

Den tyske landslagscentern Felix Schütz anlände till Ängelholm under måndagen. Med övriga laget ledigt efter dubbelmötena mot Frölunda blev det en sväng i gymmet och en pratstund med tränarna innan han gjorde sig hemmastadd i sin nya lägenhet.
– Jag är väldigt spänd. Jag har varit i Sverige med landslaget många gånger. Alexander (Barta) har berättat att det är en liten hockeystad där de känner igen dig direkt och en bra organisation. Det är även bra för familjen, säger Felix Schütz.
För samtidigt som 28-åringen anländer till Ängelholm går hans fru och han i väntans tider. Om sex veckor beräknas hustrun föda, precis i månadsskiftet februari-mars. Grundserien är slut den 8 mars.
– Men förhoppningsvis fortsätter vi spela. Jag vet att Rögle är på platserna mellan kval och slutspel och jag vill göra mitt bästa för att hjälpa klubben till slutspel. Jag såg på tabellen att det skiljer elva poäng nu, men chansen finns där.

Felix Schütz, med fem VM och över 130 landskamper för Tyskland, kommer närmast från ett par turbulenta säsonger i KHL. Den här säsongen började han med Dinamo Riga och var senast i Torpedo Nizhny Novgorod. Poängskörden i båda klubbarna stannade på två poäng.
– Jag är självkritisk. Jag vet när jag spelar bra eller dåligt. Jag kände mig bra inför säsongen och gjorde tolv poäng på åtta matcher på försäsongen med Riga. När säsongen började hade jag chanser men inget ville gå in. Det var samma sak i Ryssland. Tränaren var nöjd med mig, men som import måste du producera poäng. Tålamodet är inte stort.
– Förhoppningsvis har jag sparat poängen till nu.

Just det bristande tålamodet och den ”galna” pressen på importerna i KHL tycker Felix Schütz är skönt att slippa nu. Även om han gjorde 38 poäng på 54 matcher under sin första sejour i Admiral Vladivostok 2013/14 har han spelat i fyra olika KHL-klubbar de senaste tre säsongerna. Han berättar att han bland annat blev utköpt från kontraktet i Avangard Omsk förra sommaren utan att ha fått veta det.
– Mitt första år i Vladivostok hade vi en väldigt bra president i den förre storspelaren Alexander Mogilny som kunde hockey väldigt bra. Han hade tålamod. Men annars måste man göra poäng som import. Och om man inte gör poäng får man tidigt känslan av att de kan kicka ut dig. Man behöver press, men inte vara rädd. Det är en annan mentalitet där. Men ledningen har också press på sig.
Innan han skrev på för Rögle hade Felix Schütz chansen att skriva ett lukrativt långtidskontrakt i Tyskland eller flytta till Schweiz.
– Jag kunde skrivit ett sexårsavtal och säkrat upp mig ekonomiskt. Det hade varit den enkla vägen, men jag tar inte den. Jag är i min bästa ålder, Sverige är bättre än Schweiz och jag vill spela på hög nivå, bli bättre och visa att jag kan spela.

Felix Schütz kan debutera i Rögletröjan på torsdag borta mot Färjestad.
Vad kan Röglefansen förvänta sig av dig?
– Jag är ingen kille som säger att jag är hur bra som helst. Vi tyskar måste visa det med hårt jobb. Jag är stolt över sättet jag kämpar och gör mitt bästa. Jag försöker göra mål och poäng, vara bra i defensiv zon och försöker vara en förebild för unga spelare som jag hört att Rögle har flera av.

FAKTA Kort om Felix Schütz
Ålder: 28
Position: Center
Skjuter: Vänster
Tidigare klubbar: ERC Ingolstadt (Tyskland), Portland Pirates (AHL), Kölner Haie (Tyskland), Admiral Vladivostok (KHL), EHC München (Tyskland), Avangard Omsk (KHL), Dinamo Riga (KHL), Torpedo Nzhny Novgorod (KHL)
Meriter: Fem VM, över 130 A-landskamper för Tyskland, 69 poäng på 145 matcher i AHL, 53 poäng på 104 matcher i KHL.