Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Rögle-bloggen

Röglestjärnorna bojkottar landslaget: ”Enda sättet att sätta press”

Rögles slovakiska landslagsbackar Dominik Granak och Ivan Baranka nobbar landslagsspel tills vidare. Foto: Bildbyrån
Rögles slovakiska landslagsbackar Dominik Granak och Ivan Baranka nobbar landslagsspel tills vidare. Foto: Bildbyrån

Rögles slovakiska stjärnbackar Dominik Granak och Ivan Baranka bojkottar landslagsspel.
Anledningen är en pågående konflikt där ett stort antal spelare, ledare och supportrar är missnöjda med hur presidenten i förbundet blev omvald.
Fortsätter konflikten utan lösning kan Röglespelarna missa VM till våren.
– Jag vet att det här inte är den bästa lösningen, men just nu är detta enda sättet vi kan sätta press på förbundet, säger Dominik Granak.

Det är landslagsuppehåll i SHL.
Men den slovakiske landslagsbacken Dominik Granak, 32, tränar med Rögle trots att landslaget spelar en turnering i Tyskland.
Anledningen? Granak tillhör en stor skara spelare som bojkottar landslagsspel efter sommarens val där det slovakiska ishockeyförbundets president Igor Nemecek blev omvald. Detta trots ett massivt stöd för utmanaren, den förre landslagsbacken Richard Lintner.
– Vi var 52 spelare ledda av Michal Handzus som skrev på ett dokument där vi inte var nöjda med hur valet gick till. Vi bestämde oss för att vi inte skulle åka på några turneringar alls som har med förbundet att göra fram tills ett nytt val med fair play görs, säger Dominik Granak och berättar att även lagkamraten i Rögle Ivan Baranka skulle ha varit med i landslaget annars.

Tre spelare har ändrat sig. Bland dem som tackar nej till landslagsspel just nu finns ett par NHL-spelare, men majoriteten spelar i Europa.
– Vi fick frågan inför den här turneringen om vi ville ändra oss, men vi håller oss till dokumentet, säger Granak.
– Det är konstigt för jag har alltid gillat att spela för landslaget, men vi valde en bra sak och för att visa hela Slovakien att valet borde gå till på ett rättvist sätt. Det här handlar inte om oss utan om framtiden. Det har varit många klagomål om att antalet unga spelare som kommer upp från våra ungdomssystem minskar, vi tappar spelare i NHL, vi har bara runt åtta där nu, och det visar att det inte går som vi vill.

Dominik Granak menar att valet inte var rättvist eftersom vare sig spelarna, fansen eller utmanaren Richard Lintner själv fick rösta. I stället var det förbundets delegater – och presidenten själv – som hade de flesta rösterna vilket blev avgörande.
– Vi vill se en ny president men alla kommer respektera utgången om valet görs med normala regler, säger Granak som gärna hade sett att landets regering lagstiftar hur röstningsprocessen ska gå till även i sportens värld.
Hur länge tror du konflikten fortsätter?
– Jag hoppas att det inte blir för länge. Vi trodde att den skulle vara över nu, ett tag såg det ut att vara på väg att lösas, men sen vände det igen.
Till våren spelas VM i Ryssland. En turnering som Dominik Granak med 95 landskamper och Ivan Baranka med 77 landskamper, riskerar att missa om konflikten fortsätter.
– Jag hoppas att det inte leder till det, men just nu håller alla spelare ihop.
– Jag vet att det här inte är den bästa lösningen, men just nu är detta enda sättet vi kan sätta press på förbundet. Vi vet att vi spelare ska spela hockey, det är vårt jobb, men vi känner, och nog många med oss, att något måste förändras för att det ska bli bra i fortsättningen. Detta är chansen att starta något bra. Men hela systemet måste vara annorlunda då.

FAKTA Rögles slovakiska landslagsbackar
Dominik Granak
Landskamper: 95
Antal VM: 10

Ivan Baranka
Landskamper: 77
Antal VM: 4
Antal OS: 2