Rickard Hanssons travblogg

Så tycker banorna om V75-förändringen

Hej igen.

Det är ett knappt halvår sedan som starttiden för V75 ändrades från 14.30 till 16.20.
De flesta har nog vant sig – oavsett åsikt om förändringen. 

Jag har ställt några frågor under de senaste dagarna. Till att börja med blir det svar från ett gäng banor.
Frågorna har varit:
Hur upplever du/ni att det fungerat? Se till helheten, restaurang, publik, engagemang etc.
Har din/er åsikt om förändringen ändrats?
Har ni gjort något speciellt för skötarna?

***

Mathias Gusfavsson, Trav Gävleborg:
Gävletravet har arrangerat V75 två gånger med nya upplägget. Lördag 22 augusti (veckan efter premiärhelgen på Åby) när vi hade E3-finaler i stekande sol efter några sommarveckor utan badväder samt nu 16 januari (vi körde vår vinterdag 21 februari förra året). Bollnäs har haft en V75-dag (12 september).

Hur upplever du/ni att det fungerat? Se till helheten, restaurang, publik, engagemang etc.
Gävle har haft fullsatt på restaurangen båda V75-dagarna och dessutom med ökad försäljning jämfört med tidigare. Ifjol hade Gävle 3.000 personer på V75-dagen i februari jämfört med 2.400 personer under vår V75-dag 16 januari i år. Bollnäs hade fullsatt på restaurangen i september och det ser ut att bli fullsatt nu 20 februari också. 2013 hade Bollnäs 5.195 personer under V75-dagen i september jämfört med 3.240 personer ifjol.

Har din/er åsikt om förändringen ändrats?
Vi upplever inte V75-dagen så jäktig med alla förberedelser. Vi var positiva till att prova det nya upplägget och för vår del kommer den riktiga mätningen senare i år när vi kör V75 i Gävle veckan före Elitloppet där vi publikmässigt brukar ligga på ca 6.500 människor samt sista helgen i juli när Bollnäs har V75 (9.600 personer 2012 och knappt 7.500 personer 2014).

Har ni gjort något speciellt för skötarna?
Vi delar ut matkuponger till samtliga hästskötare med startande häst som vi alltid har gjort tidigare på alla våra tre banor i Trav Gävleborg.

***
Ken Karlsson, Färjestad:
I perspektivet publik arrangör negativt och den uppfattningen kvarstår. Tappade ca 10 % i publik- och försäljningsintäkter under Unionstravet i september. Vår och höst är känsligaste perioden för temperatur och ljus så egen intjäning 2016 på V75-dagar revideras ned något. Ev. effekter av V75-spelökning ser vi först pokalåret 2018. Försöker göra något uppmuntrande för skötarna på V75-dagar oavsett starttid.

***
Mikael Lundmark, Norrtrav:
Vi har bara kört en V75 sen förändringen: Skellefteå 8 oktober. Krögaren var väldigt nöjd med försäljningen. Jag hade hoppats på fler besökare men det var första gången vi körde i okt så det fanns inget att jämföra med. Totalt sett är jag nöjd.
Bodens midnattstrav är vi också väldigt nöjda med givetvis.

Jag är fortsatt positiv till förändringen.
Vi har alltid försökt göra det trevligt för skötare, transportörer och aktiva när vi har V75

***

Benny Ternemar, Axevalla:
Vi har ju bara kört en dag. När det gäller restaurangen så var det helt fullt liksom VIP-rum, sponsorrum och styrelserum. Vinterdagarna brukar det alltid vara tryck men det här var kanske ännu lite mer. Så rent restaurangmässigt var det i alla fall inte sämre.
Publikmässigt låg det på ungefär samma nivå som det brukar göra på vinterdagar 1968 pers.
Har svårt att värdera om det är bra eller dåligt med senare tid men rent omsättningsmässigt var det ju oerhört bra med nästan 85 millar på årets sämsta lördag rent pengamässigt. Skötarna fick med sig en Kexchoklad från inskrivningen som en liten men ändå välment uppmuntran.

***

Markus Myron, Solvalla:
Hur upplever du/ni att det fungerat? Se till helheten, restaurang, publik, engagemang etc.
Vi tycker inte att det har varit någon större skillnad.

Har din/er åsikt om förändringen ändrats?
Nej, inte ur ett arrangörsperspektiv.

Har ni gjort något speciellt för skötarna?
Vi bjuder alltid skötarna på smörgås och fika oavsett tävlingsdag och när det är V75 kan det även bli en liten extra överraskning.
***

Michael Wallin, Eskilstuna:
Vi körde V75 med dubbeltrav i november i samband med Breeders’ Crown.
2014: Publik 3.740, V75 omsättning (jackpot) 90,3 milj, Totalomsättning 120,4 milj.
2015: Publik 3.260 V75 omsättning 85,9 milj, Totalomsättning 117,3 milj.
Vi hade på lördagskvällen bankett för Breeders’ Crown-deltagarna och det blev tajt att folk hann dit. Själva tävlingarna ingen skillnad, lite mindre publik, men det skiftar ändå pga årstiden, väder och vind. Restaurangen oförändrat där det inte fanns några lediga platser, fullbokad ett bra tag före tävlingarna.

Fördelen med senare start är att det är mindre övernattningar för hästar vilket är positivt . Negativt att tävlingarna är mitt under ”heliga” tider hos familjer med barnprogram etc. Svårare att få tid att sitta och följa hela sändningen på TV, speciellt om man får gäster under kvällen, med gamla starttiden kunde man följa travet på ett annat sätt. Dock måste man se helheten och omsättningen har ökat, men frågan är om ”vardagstravet, V64 etc” tar stryk?!
Personligen har åsikten för egen del förändrats till det mer positiva, framför allt för att omsättningen ökat.

Vi har inte gjort något speciellt för skötarna mer än vi alltid gör i samband med större dagar. Hästskötarna får godispåse samt läsk/vatten.

***

Mer i ämnet framöver.
Allt för nu.