Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rickard Hanssons travblogg

Nytt bakslag för ATG – hur rumsrent är PariBet (och ATG)!?

Hej igen.

I går skickade ATG ut ett pressmeddelande. Tre utländska spelbolag har blivit varnade av ATG. Sedan en tid tillbaka finns det så kallade systembegränsningar. 500 stycken för V5 vilket det här pressmeddelandet gäller. Citat: ”Maxgränsen har inte överträtts hos varje enskilt bolag, men ATG anser att samma kund/kunder har spritt sina spel på de tre bolagen, spel som tillsammans överskrider maxgränsen:”

De berörda bolagen är Xpressbet (passande namn), PariBet och German Tote, de två förstnämnda ”från” USA – det sistnämnde österrikiskt.

Första tanken: bra att ATG agerar!
Nästa tanke: det här måste undersökas.

***
ATG:s vd, Hans Skarplöth, har mer eller mindre försökt att ”städa upp” gamla, dåliga avtal där misstankar om så kallad rakeback har förekommit. Det är bra…och nödvändigt.

Däremot förefaller det intressant med till exempel spelbolaget PariBet.
I pressmeddelandet står det bland annat:
”Utöver detta kräver ATG att bolaget PariBet lanserar spelformerna V4, V5, V64, V65, V75 och V86 publikt på sin hemsida, och inte som i dag enbart till BETA-användare. Fram till detta sker så är PariBet från och med 12 februari 2015 stoppade från spel till ATGs vinstpooler gällande
spelformerna V4, V5, V64, V65, V75 och V86.”

Okej, så ATG stoppar bolaget från spel i poolspel – men inte typ vinnarspel. Säger man inte indirekt att det finns ”osäkra luckor” i poolspelen då?
Det blir än mer intressant när jag läser ATG:s svar på Twitteranvändaren McnultyTheWires frågor.

1. Vilket datum började vissa av spelbolaget Paribet utvalda personer spela på V75 via Paribet?
ATG svarar: ”PariBet är ett amerikanskt spelbolag i North Dakota. 2012 inleddes förhandlingar mellan ATG och PariBet, men det var först under sommaren 2014 som de var klara att börja erbjuda våra produkter. Kontraktet löper till året ut (2015-12-31).”

2. Är det korrekt uppfattat att Paribets vanliga kunder än idag INTE kan spela på V75 via de?
ATG svarar: ”Sajten fanns inledningsvis bara i en BETA-version med oklart kundantal. Sedan december är sajten dock publik, men som Jamno skriver står att ”V75 is coming soon”. Vi känner inte till detaljerna kring varför PariBet dröjer med att göra V75 publikt. Vi vet dock att PariBet den senast tiden har prioriterat investeringar på den inhemska amerikanska marknaden och den franska marknaden.”

De svaren levererade ATG för tio dagar sedan.
Man visste alltså om att PariBet bara tillät vissa (ska vi gissa på en spelare/ett konsortium?) att spela V75. Det var helt okej, för tio dagar sedan.

Skarplöth ska inte belastas för dåliga avtal före hans tid.
Men vem är ansvarig för avtalet med PariBet?
Sommaren 2014 var Hans Skarplöth vd för ATG.

***

Fler intressanta detaljer: PariBet har kraftiga kopplingar med Tyskland. Enligt uppgifter på nätet, via användaren ”Viroid” på forumet Sharps så finns Paribets server…i Tyskland! Jag ville förstås kolla upp uppgiften, ringer min lillebror(!) med betydligt mer kunskap än mig i ämnet och har hjälper mig. Jodå, det stämmer. IP-adressen är 37.157.252.78, här har ni resultatet: Tyskland.

Vidare är German Tote – som är en österrikisk partner – så tysk den kan bli, kolla bara hemsidan, domännamnet samt server i Tyskland.

Däremot ska det påpekas att Xpressbet, som också varnades, har sin server ståendes i USA.

I ämnet har även Jan ”Hatten” Helander, tidernas mest energiske i dessa frågor, skrivit en hel del matnyttigt på sin hemsida Gamblers vardag. Rekommenderar ett besök.

***

Vi traskar vidare till ytterligare en informationsbank, twitteranvändaren ”spelatrav” som sedan ungefär ett år tillbaka sparar vinstlistor och dylikt.
Enligt deras sammanställning ser fördelningen av vinster till utlandet för 2015 ut så här (exklusive Norge):

Skärmavbild 2015-02-12 kl. 15.15.41

Tidigare var det Tasmanien, därefter Sydafrika, där spelbolaget Phumelela blev avstängt. KORRIGERING: fel av mig, inte avstängt, de valde att inte ingå nytt avtal med ATG efter ändrad affärsmodell från ATG:s sida.

Och nu dyker Österrike upp allt mer frekvent i vinstlistorna. USA har förekommit i flera år. Kan man då misstänka att ”samma” spelare vänder sig till nya bolag? Visst, den slutsatsen kan man dra. Däremot berättar spelatrav.se för mig i ett meddelande:
”Vi noterar också att systemen från Sydafrika hade annan konstruktion än USA/Österrike.”
Intressant!

Lätt att bli sur och hävda att alla andra fuskar. Det ska jag inte göra. Däremot är det ju anmärkningsvärda siffror.
Vi ska ha en sak klar för oss: vi vet inte hur mycket USA-spel som registrerats i år. Uppgår det till säg…17 miljoner, ja, då är ju inte vinstlistan ovan speciellt anmärkningsvärd. Däremot komben av ”ofta vid jackpot” samt vinst oavsett om det är hög eller låg utdelning.

Nordiska polarna, Danmark, Norge och Finland är överlägset de största kunderna utanför Sveriges gränser. Men i vinstlistorna är de inte överrepresenterade, precis. Det kan dock vara så enkelt som att kunderna hos till exempel German Tote är duktigare. Möjligheten finns definitivt på kartan.

I lördags vann USA cirka åtta miljoner kronor på V75 (utdelningen drygt 20 kakor, dvs massa flerisar).

***

Ringde, alltid samarbetsvillige, säkerhetschefen Magnus Lunner och önskade svar på ett flertal frågor:

Var det samma bolag som vann på V75 – som blev varnade för V5-fadäsen?
– Det får du fråga informationsavdelningen om.
– Vi har koncentrerat oss på de spelformer där vi enklast kan skönja ett mönster.
Så ni har inte tittat på V75 alls?
– Jodå.
Förklara gärna för läsarna hur ni går tillväga i ett sådant här ärende när ni jämfört spel från olika partners…
– Det är jättesvårt att förklara på ett enkelt sätt. Vi följer allt spel och lägger ett ”pussel”. 
Men ni VET det inte utan misstänker det starkt i det här fallet?
– Jo, jag vet.. (han rättar sig)…det här mönstret är så tydligt att vi har kunnat säkerhetsställa det tillräckligt väl.
Vad säger du om PariBet, ett bolag där bara vissa kunder fått spela V75, varför var det tillåtet för 10 dagar sedan, men inte nu?
– (paus) Ja..läget har förändrats.
Men ni visste ju om det för tio dagar sedan och nu är det inte tillåtet…
– Ja, det visste vi säkert, men nu har vi gjort en ny bedömning, nu dök det här upp och läget förändrades.
Han fortsätter:
– En BETA-version kan man väl i och för sig acceptera, det måste man kunna tillåta, men det måste vara rimligt hur länge man kan tillåta det innan en färdig produkt lanseras.
Det betyder alltså att ATG står bakom en BETA där det finns risk för att oegentligheter förekommit?
– Nej, nej!
Varför får PariBet-kunder spela V-spel men inte i pooler? Då säger ni ju indirekt att det finns luckor i systemet med poolspel från den partnern?
– Nej, alltså det har ju med att göra med det publika. Alla ska kunna spela även V4…när dom erbjuder det, det vill säga när de när är klara med en slutlig produkt till alla sina kunder, då har vi inget emot att de är med och spelar.
Vad säger du om att PariBet har starka kopplingar till Tyskland, liksom German Toto?
– Det där får du fråga informationsavdelningen om.
Just PariBet har folk på sociala medier haft en hel del invändningar mot, varför har inte ATG haft det? Nu visade det ju sig att den skaran hade rätt…
– (*pust* och paus): Jag tror att jag passar på den frågan, jag jobbar ju med säkerhetsfrågor, jag följer spelet varifrån det kommer, men jag vill inte berätta om hur vi jobbar med säkerheten.
Kan verkligen kunderna lita på att ATG är ett säkert spelbolag där inga kunder gynnas?
– Ja, det är min absoluta uppfattning, det jag försöker stå upp för, jag jobbar för trovärdigheten hela tiden.
Har ATG någon som helst aning om vem/vilka som varit BETA-användare hos PariBet?
– Jag har ingen uppfattning om betaanvändare eller övriga kunder (några sådana har ju inte funnit ens, min anmärkning).
– Vi har ingen insyn i en sådan kunddatabas och ATG tillåter inte heller att något annat bolag får insyn i vår bas. Kundsekretessen är en jätteviktig fråga, avslutar Lunner.

***

Jag har sökt informationsavdelningen utan framgång.
Ni har en, förhållandevis, samlad bild här ovan. Fakta blandat med lite slutsatser.

En sak är i alla fall säker: PariBet känns lurigt. Mycket känns lurigt.
Fortsättning följer.

***

Allt för nu.