Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Rickard Hanssons travblogg

Vem tog Svanstedts pengar?

Hej igen.

Har fått mycket glada tillrop efter den senaste bloggen angående barfotadebatten. Tack för det.

***

I dag så tar jag hjälp av en bloggläsare.

När Åke Svanstedt packade väskorna och försvann till USA spekulerades det i vem – eller snarare vilka tränare – som skulle lägga beslag på alla pengar Svanstedt körde in. Hiskeliga 48,1 miljoner 2012 och 28,2 miljoner i fjol.

Stephan Eriksson (hans Twitter), bosatt i dansbandskommunen Strängnäs, rektor till vardags är mer intresserad av trav än dansband och han skickade över följande förstklassiga ark som jag putsat något efter små förändringar:

Skärmavbild 2014-12-29 kl. 13.34.39

I ett diagram ser det ut så här:

Skärmavbild 2014-12-29 kl. 13.34.19
***

Vilka slutsater ska man dra?

Jag har grönmarkerat fina förändringar och rödmarkerat sämre resultat.
Ni ser säkert att Daniel Redén inte fått en grön markering. Hans resultat sedan 2012 är mycket starkt men kontra fjolåret så har han backat (sjuka hästar).


Robert Bergh fortsätter att ånga på och passerar 30 miljoner före årsskiftet. Han har tagit över kungatronen.
Däremot, har han tjänat mest på Svanstedts flytt? Nja, det vill jag nog påstå är Peter Untersteiner då han startar i Svanstedts område i större utsträckning och har dessutom fått en hel del hästar från Bjertorp. Ökning med över 100 % och har klättrat från plats tio till en andraplats.

Tomas Malmqvist har strålande år bakom sig. Däremot tjänar hans hästar – i regel – mest pengar i unghästloppen. Svanstedt var inte lika framstående där som i V75 och äldre klasser.

Veijo Heiskanens ökning är sensationell. Där ligger en enorm unghästsatsning av Stall Denco, Bernd Denberger, bakom mycket av resultaten. Veijo har haft en berg- och dalbana-variant på sin karriär. Han har klättrat från plats 49 till plats elva (om han kan hålla Reijo Liljendahl bakom sig, skiljer 2 000 kronor i år, men Reijo har på pappret vettiga möjligheter att gå om). Nära på 400 % är inget annat än en stor bedrift i den här storleksordningen.

Svante Båth är snubblande nära en 100 %ig ökning. 

***

Anders Svanstedt har en otacksam uppgift och hans resultat är svåra att värdera.
Likaså Reijo Liljendahl som är ny tränare, men hans resultat är förstås imponerande.

***

Tittar vi på minussidan har Stefan Melander tappat rejält. 2012 var hans ”galna år” när allt vann från dödens. Förväntat tapp, får man nog ändå säga. Om än rejält stort, nästan 50 %.

Även Mäster Stig H tappar kontra 2014 men går upp något från i fjol. Reijos start som egen tränare har inte gagnat honom och han har inte samma (stora) material längre.

Störst tapp står Per Lennartsson för som visar katastrofsiffor, minus 68,5 % är förstås inte roligt. 

***

Om ett par dagar står alla tränare på noll igen. Det är nog med en skräckblandad förtjusning, för de flesta.
Vem går bäst 2015? Kan Robert Bergh lyfta sig ännu mer när han flyttar söderöver? Veijo kan i alla fall inte öka med nästan 400 % igen, det står i alla fall klart.

Svaret då: vem tog Svanstedts pengar? Främst Untersteiner, därefter Bergh. Vi ska inte heller glömma dansklicensierade Flemming Jensen som blev champion på Åby och har gynnats av Svanstedts flytt (i synnerhet då de två ofta tampades med samma typ av material).

***

Allt för nu.