Rickard Hanssons travblogg

Vi ger oss inte – rör inte classic.atg!

Hej igen.

Häromveckan när jag besökte Bergsåker satt jag vid ett bord i restaurangen med ett gäng ”gamla travgubbar” varvid en utbrister:
– Ska vi inte kampanja mot att classic.atg.se försvinner?

Vi närmar oss 2015, därmed även våren 2015 och en ny hemsida från ATG och då ska classic.atg.se gå i graven, som bekant.

***

När jag skickade ut en twitterfråga om fördelarna med classic såg de flesta svaren ut såhär:

”Driftsäker”
”Räddaren i nöden!”
”Enkel att använda, lätt att navigera”
”För att alternativet (ATG.se) är uruselt”
”Smidigast, snabb, lättöverskådlig – allt som atg.se inte är”
”Enkel färgsättning och layout, tydliga vyer, robust känsla och lite nostalgisk”
”Funktionen sök sportinfo”
”För att den funkar i mobilen”

Jag håller med i allt.
Framför allt layouten, ”nya” sajten är för plottrig. 
Sedan har vi klassikerna så som mobilvänlig, betydligt mer driftsäker.

Det måste vara ganska unikt att folk i min generation är så konservativa och vägrar ”acceptera” en ny sajt.

***

Är det bara vi då? Vår ”lilla” grupp som håller på med vårt classic-ältande…
Så här svarar Patrik Brissman på mina frågor:

Hur många använder sajten?
”Knappt 5 procent av allt onlinespel hos ATG sker via Classic. Totalt besöker cirka 30 procent av alla onlinebesökare sajten.”

Hur mycket kostar det att driva classic?
”Vi redovisar inte enskilda kostnader. Men med detta sagt – Classic slukar mycket stora resurser.

Den är byggd på gammal och svårförvaltad teknik. Sajten ”går sönder av sig själv” när nya webbläsarversioner eller operativsystem släpps, vilket kräver att vi gör måste göra anpassningar. Alla våra underliggande system, som vårt spelsystem och kontosystem som delas med andra sajter (ombudens terminaler, bankassor osv) utvecklas löpande. När detta sker så måste även Classic varje gång anpassas, testas igenom ordentligt osv. Allt detta tar tid och resurser.”

Classic ska ju bort i samband med den nya sajten, men när ATG.se lanserades fick classic vara kvar, vad är skillnaden?
”När den befintliga sajten lanserades 2008 var planen att släcka ned Classic, så snart vi kände att det nya sajten klarade sig utan en ”backupsajt”. Den tidpunkten inträffade aldrig. Framförallt på grund av att flashsajten var för långsam och hade för dålig prestanda. Detta var ett misslyckande.
Skillnaden nu är att vi fokuserar mer på prestandabiten redan från början. Vi har haft löpande kontakt med Classicanvändare under krav- och utvecklingsarbetet för att försöka tillgodose även dessa användares önskemål. Och vi kommer att köra en längre betaperiod, där vi hinner fånga upp problemen innan vi släcker de befintliga sajterna.

***

30 % är ju en ganska stor siffra. Att spelet inte sker via classic i samma utsträckning är väl inte lika överraskande. Just på den punkten är faktiskt den nya sajten betydligt smidigare.

Det verkar ju också som att classic lär finnas kvar ett bra tag efter nylanseringen. Ska vi säga augusti/september?
Men men, vi ska väl inte vara allt för gnälliga – än. Tänk om nya sajten är en fullträff?

***

Tomas Malmqvist har haft ett strålande år. Vi var många som tvivlade på Tumble Dust i Criterium Continentale då han inte alls var som bäst gången innan vid segern i Norge. Tomas har en vansinnig förmåga att toppa hästarna till rätt uppgifter. Den riktiga plumpen för Tumble Dusts del är egentligen bara i Grosser Preis von Deutschland. Med lucka i Europaderbyt hade han nog vunnit där också. Tomas har aldrig handlat en dyrare häst (cirka halvmiljonen). Hyfsad feeling…

Backfire då? Jag är nog nästan än mer impad att hon springer 1.10,8/2100 och är trea, faktiskt. Hon inledde säsongen med en seger i april och har efter det aldrig varit sämre än fyra. Efter tredjeplatsen (från dödens!) i Johan Jacobssons så kändes det som en fantastisk säsong var till ända, även där. Men icke då. Imponerande, minst sagt.

Hur ska Malmqvist överträffa årets resultat nästa år?

***

Till sist: V75-rally, julhelg och ledighet, i viss mån, gör att man inte har en aning om varken datum eller veckodagar. Gör det oss mer spelsugna? Vi får väl se. Jag har faktiskt inte ens kollat startlistorna till morgondagens V75-omgång ännu. Har det hänt tidigare? Knappast…via mitt Facebook-flöde har jag förstått att Bellfaks är en storfavorit, i alla fall.

***

Allt för nu.