Rickard Hanssons travblogg

320 kronor är avskräckande – Solvalla lär tappa publik

Hej igen.

Solvalla har släppt biljetterna till Elitloppet 2015.
Inträdet blir dyrare och dyrare.
270 kronor för en ”singelbiljett” under lördagen. (220 i år.)
320 kronor för en ”singelbiljett” under söndagen. (270 i år.)

Det går också att köpa tredagarsbiljett på webben för 450 kronor och endagsbiljetter finns till något rabatterat pris på den samma.

En ökning med 50 kronor båda dagarna (22 % respektive 18 %).

***

Här är ett påhittat mess:

Skärmavbild 2014-12-18 kl. 14.00.05

Så där ser det ut i min inkorg någon gång per år. Pappa, med ett gäng Elitlopp, Olympiatrav, StoChampionat i bagaget, och så vidare… Han har nog inte noterat att Solvalla precis släppt biljetter (och således priser) till Elitloppet 2015, för något mess har jag inte fått än… Med tanke på att han läser bloggen ibland så blir han väl lite sur att jag har gjort en karikatyr på hans tankar. (Och nej, han avslutar sällan med ”/pappa” längre.)

Det är dock intressant, messet symboliserar hur många reagerar på prisökningen.

***

Så här säger Mats Rosén på Solvallas ekonomiavdelning:
– Ledningsgruppen har tagit det beslutet och vi på Solvalla försöker ju att normalisera priserna, vi har legat ganska kraftigt under andra typer av arrangemang. Det här är ett av de största travevenemangen i världen och jämför man med andra evenemang på elitnivå så kostar de betydligt mer.

Det har han helt rätt i. Riktigt bra platser på en haussad fotbollsmatch, eller en konsert, eller en Formel 1-tävling. Det kostar mer. 
Så sett är Elitloppet ”billigt”.

Travbanorna har flera inkomstkällor men det är inträdet som genererar bäst pengar, per hundralapp. Jag förstår att travbanorna tar betalt vid sådana här arrangemang.

Man hör ofta att man ska ta betalt för sin produkt, annars är den inte bra. Visst ligger det lite i det. Är dock inte lika säker på att man kan applicera det här. Det handlar ju i stort sett om samma personer, år efter år, som besöker Solvalla. Man vet vad man får, helt enkelt.

***

De flesta har råd att betala pengen, det handlar nog inte om det. Snarare att det höjs, höjs och åter höjs. Travbanebesökaren är inte van att betala den pengen. Så är det bara. Jag kan lova att folk avstår ett besök nästa år på grund av prissättningen. Om det är en ”betydande” del? Känns mer ovisst.

Pratas det om Elitloppet så får man ofta höra att det är ”publiken som gör arrangemanget”. Det är ganska unikt att den skaran får betala. Artister, fotbollspelare och så vidare får betalt. Okej, lite långsökt. Men ändå intressant att Solvalla (med all rätt) lyfter fram publiken men hela tiden ska krama ur mer och mer.

***

Jag och min fader är oense om en hel del. Ofta när vi pratar trav. Här förstår jag honom.
Det gamla gardet (nåja) som varit travintresserade i 20-30-40-50 år, betalar inte 320 kronor för att gå på trav. Så är det bara.

Givetvis hoppas jag att folk vallfärdar till Solvalla i slutet av maj. Däremot vågar jag lova att jag inte har fel i sak. Beloppet är avskräckande. Trav har inte den evenemangskulturen som andra sporter har. 

Min mening är inte att vara notoriskt kritisk. Jag antar att i alla fall 99 % av läsarna av bloggen älskar Elitloppet. Men vissa saker måste man föra en debatt kring, till exempel biljettpriset.

***

Till sist: är väl säkert en del som påtalar att det inte rör ”mig” eftersom jag går in gratis. Det stämmer, att den möjligheten finns för mig. Jag har dock, i samband med köandet till E-läktaren, betalat inträde varje morgon för att slippa kön med frikort, man tappar nämligen 20-talet löpare på den omvägen.