Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Rickard Hanssons travblogg

Är det inte konsekvent bedömning vi vill ha?

Hej igen.

Ni minns säkert den omtalade diskningen på Färjestad i våras. Den 23:e april blev Claes Sjöström diskad för träning med Västerbo Wallet. Jag skrev en hel del om det då, och tycker – förstås – fortsatt att diskningen är horribel. Det blev ett jäkla drev mot Färjestad och måldomaren Ulf Hallerstedt.

I går tog måldomarnämnden ett nytt, omtalat, beslut då Dick Jansson diskades för trängning i lopp tre på Färjestad. 
På nytt har Färjestad varit serviceminded och delat med sig av löpningsfilmen – som ni kan se här.

***

Skärmavbild 2014-12-16 kl. 15.08.29

Så här uttryckte sig Johan Untersteiner – som vill se mer diskningar i loppen.
Gällde det även i försöket till Drottnings Silvias Pokal där han körde Mellby Briolett till seger men bestraffades med 4 500 kronor för snäv körning men slapp diskning för trängning…?

Poängen: jag gillar debatten, det känns dock ofta som att aktiva vill se hårdare bestraffningar i teorin. Men väl i praktiken när vederbörande kört i halvspår i 700 meter står det inte lika högt upp på agendan. (”Tvingades till det, hen framför gjorde ju det… osv.
Obs: generellt, inte riktat mot Johan Untersteiner på något vis. Klippte bara in hans åsikt om diskningar överlag.)

***

Jag ska inte ge mig in i diskussionen om det var diskning, eller inte, i går.
Däremot vill vi väl alla se konsekventa bedömningar oavsett bana, lopp, iblandande kuskar? Självklart.
Om då Claes Sjöström diskas med Västerbo Wallet, för ”incidenten” den 23:e april, kunde ju Dick Jansson åkt av banan i stallsvängen 400 kvar…ungefär.
Problematiken är – som jag tog upp i bloggen efter diskningen av Un Mec d’Heripre i Åbergs – att bedömningarna skiljer från bana till bana. I viss mån ofrånkomligt, men frågar man aktiva anser dem att skillnaden är gigantisk på flera sätt. Det är förstås inte bra och för att sträva mot en, så jämn nivå som möjligt, kan ju inte bedömningarna vara olika från tävlingsdag till tävlingsdag på exempelvis Mantorp.

Däremot lär vi nog aldrig få se en diskning a’la Västerbo Wallet någon mer gång. Det var väl så att det blev fel helt enkelt. Fel kan det alltid bli och, i sådana här fall, är det inte försvarbart – men livet går vidare. Trots allt.

***

Till sist: att kliva över 10 miljoner kronor i inkörda pengar är lite av en mäktig gräns. Sedan Veijo Heiskanen tagit en trippelseger på lunchen saknas det bara knappa 10 000 kronor. För Tomas Malmqvist saknas det knappa 40 000 kronor. Något båda två kommer att greja, förstås. Det innebär en tangerat rekord(?) från 2012 då elva svensklicensierade tränare lyckades med det. 

***

Allt för nu.