Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Rickard Hanssons travblogg

Rejäla satsningar framöver

Hej igen.

Har precis varit på pressmöte med ATG och Svensk Travsport. En hel del nyheter presenterades.

Först ”snackisen” på sociala medier: det sydafrikanska spelbolaget Phumelela är inte längre en samarbetspartner till ATG, då det gäller svenska lopp. Den affärsrelationen avslutades under gårdagen. Anledningen är att Phumelela inte accepterat ATG:s nya affärsmodell.

Under de senaste åren har vi spelare kunnat se hur, anmärkningsvärt mycket vinster, plockats hem ”från” Sydafrika. Nu är det alltså slut med det. Har det funnits rakeback hos Phumelela? Har det existerat andra orättvisor? Tja, det kan man ju bara spekulera i. Positivt att samarbetet är avslutat om ATG inte anser att, det tidigare avtalet, inte varit bra. Det ska Skarplöth ha credd för, och fler avtal lär nog kastas i papperskorgen inom en snar framtid.

Däremot kan man spela till sydafrikanska tävlingar fortsatt. (Vem gör det….?)

***

En annan nyhet var den offensiva satsning som görs mot 2018. Skarplöth har tidigare målat upp 2020 som året då ATG ska vara Nordens största och mest lönsamma spelbolag. Närmast riktas dock fokus mot 2018 då travsporten, enligt utstakad plan, ska få ökade medel med cirka 400 miljoner kronor jämfört med 2014. 

Detta ska finansieras via ökade inkomster (omsättning).
Redan under 2015 får sporten 63 miljoner kronor mer än under 2014.

Dessa kommer bland annat att användas till…
…”Grundserien” gör comeback. Lopp för hästar i åldern tre till sex år. 30.000 kronor i förstapris (tidigare 35′) med bred prisskala och åtta priser.
…50 nya lopp i Svensk Travsports Unghästserie för fyraåriga krabater. Förstapris 50.000 kronor.
…20 % i uppfödarpeng i stället för 10 %. Det gäller i samtliga Unghästserielopp (tre- och fyraåriga).
…ponnytravets avgifter sänks. I stället för 100 kronor i anmälningsavgift kostar det 40 kronor från och med 2015.
…investeringar i form av utrustning för domarna. Under 2015 beräknas 13 banor få bättre teknik.
…marknadssatsningar riktade till hästägare och publik. Tex) alla registrerade (del)ägare kommer att få program hemskickat när hästen startat.

***

Satsningar som är mycket positiva. För många. Det känns som sunda och nödvändiga saker som förbättras. Jag gillar den nya satsningen.

***

Hur ska då satsningen finansieras? För, enligt planen, ska medlen till sporten årligen öka med 15 miljoner kronor – fram till 2018 där ytterligare 300 miljoner ska tillfalla sporten.

Som ni säkert minns var det ett ”jäkla liv” när prispengarna sänktes med 40 miljoner för ett tag sedan, så det är stora summor vi pratar om. Jag gillar att inte alla pengar går till prispengar. Hoppsan! Ja, missförstå mig rätt. Givetvis ska prispengarna ökas (vilket också sker) men ny utrustning för domarna, program till hästägarna med mera, tror jag är minst lika viktigt på lång sikt.

***

Tanken är alltså att ATG ska öka sin omsättning. Hur ska det gå till?
År 2015 blir väldigt spännande. Vi står inför en rad förändringar.

Under våren är tanken att nya ATG.se ska lanseras. Citat Skarplöth: ”Nu tillgängliggör vi äntligen en riktigt bra produkt för mobil- och surfplatteanvändare, det är där tillväxten finns”.

Sajten ska, kort och gott, (förstås) vara mycket bättre än den (usla) som finns för stunden. Detta innebär också, vilket jag skrivit om tidigare, att classic.atg.se, mycket sorgligt, går i graven. 

Ett tag efter att sajten lanserats kommer även virtuella hästar in i matchen. Lite extrapengar för ATG är aldrig fel. Skarplöth förklarar:
”Virtuella hästar kommer aldrig att vara vår främsta produkt, men det kan vara en inkörsport till riktiga hästspel”.

Jag har mycket svårt att bedöma hur den satsningen går, men hoppas förstås att det genererar slantar.
Bara man kan stänga av möjligheten att sitta där och tiltslaska på fyllan, så är jag nöjd.

***

Och så, det mest spännande under 2015: tv-upplevelsen!
Kanal 75, med Erik Westberg i täten, är i full gång att testa diverse saker. 
Det kommer att bli radikala ändringar i tv-formatet.

Helt ny grafik, positioneringssystem, statistik, fakta. 
Vi fick se en video på ett ”utkast” och det känns onekligen spännande. Under loppets gång kommer man till exempel att kunna se vilken häst som springer snabbast för stunden, avstånd mellan vilka hästar, exakt startsnabbhet och så vidare, och så vidare.

Tanken är även att man, på nätet i framtiden, ska kunna ”kryssa för” de hästar man spelat och få positionering m.m. enbart på dessa under loppets gång.

Det handlar om extremt mycket information.
Visst, det kommer att finnas motståndare till det här också. Plottrigt, lär några tycka. Onödigt, säger andra.
Ja, det är omöjligt att göra alla nöjda. Men generellt tror jag att det här är helt rätt väg att gå. Grafiskt är trav jävligt omodernt. För 90 % av V75-spelarna är det här superbt.

Skarplöth:
”Man måste fånga tittaren på åtta sekunder, annars zappar tittaren vidare och undersökningar visar att det dröjer ett och ett halvt år innan tittaren ger programmet chansen igen.”

Och jag lovar, är man intre travintresserad och råkar slå på teven, när den nya grafiken finns, kommer man att bli nyfiken.

***

Skarplöth berättade också att massiva satsningar kommer ske kring ATG Tillsammans.

***

Vad händer om ATG inte ökar omsättning och i så fall inte kan matcha de kraven som ST, efter förhandlingar med ATG, har satt?
Det ville inte Skarplöth spekulera i just nu, den dagen – den sorgen, typ.

***

Positiva tongångar i Hästsportens Hus.
Från vänster: Anders Holmqvist (ordf RST – Riksförbundet för Sveriges Travhästägare), Ingemar Alin (ordf ASVT – Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen), Johan Lindberg (generalsekreterare Svensk Travsport), Hans Skarplöth (vd ATG), Jan Halberg (ordf TR – Travtränarnas Riksförbund), Ulf Hörnberg, vd Svensk Galopp).
Skärmavbild 2014-11-28 kl. 14.00.00

Allt för nu.