Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Rickard Hanssons travblogg

#Nahargate – skor eller inte?

Hej igen.

Hoppsan! Sociala medier, (felaktig?) skoinfo, bilder, känd häst och tränare samt vinnare av ett V75-lopp. Det är riktigt fina ingredienser för en snackis.

Ni har förstås läst det på ett eller annat sätt. Nahar vann Silverhästen på världsrekord – anmäld med skor runt om – men nu påstås det att han tävlade barfota runt om. Robert Bergh förklarar det så här, till Aftonbladet:
– Nahar tävlade med små skyddsskor, som sedan försvann, de släppte helt enkelt. Han tävlar inte med skor runt om, utan går med plåtbitar på vissa ställen för att skydda hovarna. De gick inte att få de att fastna, och de släppte.
Vidare:
– Jag tycker att det är barfota runt om, det är ingen sko. Tio till 15 procent av hoven skyddas med en metallbit, och återigen, vad är en sko och vad är inte? Den här frågan ställde jag till ST för ett halvår sedan. Går man med någon form av beslag, oavsett hur stor eller liten metallbit, så ska det anmälas skor runt om. Men, ska man vara ärlig så kom han ut med skyddsbeslag och inte skor, och det är svårt att hitta sanning i det.

***

Bergh belyser ett ”moment 22” i stycket ovan. Är en ”liten metallbit” skor runt om? Ja, enligt reglementet så tycks det vara så.

***

Bilden/bilderna som florerar på sociala medier (helt utan fotografcred….trist!) visar – förhållandevis – tydligt att det saknas sko/metallbit/diverse på hoven. Barfota, helt enkelt. Odiskutabelt.

Jag kan inte veta säkert, men är tämligen övertygad om, att bilden inte är redigerad. Det är dock något man kan ha i åtanke. Det går att fixa och trixa en hel del med bilder. Däremot, att en fotograf med tusentals bilder en tävlingsdag, skulle lägga tid på att redigera en bild för att ”sätta dit” en tränare. Det håller jag som fullständigt orimligt.

***

Läser en ytterst intressant uppgift på Anders Engmans blogg:

”Ställ det mot den info jag fått från en svensk proffstränare som hade starthäst på Solvalla:

”Jag selade bredvid denna dag. Barfota runt om gick Nahar på Valla. De tog av precis innan de åkte ut o defilerade. Jag plockade sömmen på golvet för att de inte skulle få punktering. Tjejen som skötte slog på innan de åkte hem till Sundsvall igen.””

Jag är långt ifrån någon specialist på hovar och skoning. Snarare en riktig amatör, om ens det. Däremot är det förstås osannolikt att det fanns en ”skyddsanordning”/”metallbit” under skorna som, enligt ovanstående uppgift, rycktes strax före defileringen. Rycktes skorna strax före defileringen var det barfota runt om. Var det en specialvariant så misstänker jag att en ”riktig” hovslagare skött den skoningen, i synnerhet på en sådan häst. Kompetensen för skoning är hög hos personalen hos Bergh, jämför med andra stall (vilket bör lyftas fram), men just en sådan detalj är jag tveksam till om en skötare skulle koka ihop – UTAN att på något sätt ifrågasätta dennes kompetens.

***

Det är Nahars framhov som åsyftas vid spridningen av bilden och Robert Bergh säger till Aftonbladet att How Amazing Tooma gick med samma utrustning i går. Då antar jag att det gäller framhovarna. How Amazing Tooma var anmäld barfota fram. Det är lite lustigt.

***

Summa summarum, tävlade Nahar med specialbeslag eller utan skor? 
För att uttrycka mig diplomatiskt: det ska till väldigt mycket för att jag ska misstro uppgifter som Anders Engman publicerar.

Men om Nahar tävlade barfota – borde inte det uppmärksammats i dopingstallet? 
Jo, det kan man definitivt tycka. Solvallas måldomare, Karl-Erik Nilsson, berättar för Aftonbladet att någon kontroll inte sker om man inte ”misstänker något”. I meningen innan berättar han att man har dubbelkollat balansen – via sms-kontakt under måndagen(!) – med Berghs försteman, Jimmy Jonsson, som inte ens var på plats. I så fall misstänkte man väl något?

***

Vilket i sin tur väcker liv i en annan fråga. Om det nu har blivit fel balans rapporterad, av Robert Bergh, Niklas Robertsson, Hans-Owe Sundberg, Helena Burman – ja, av vem som helst. Av misstag eller av andra skäl: hur kan det, 2014, vara så att det är omöjligt att ändra det i efterhand i ”databasen”? I stället för att tränarna ska behöva berätta att det står fel i programmet otaliga gånger, borde inte ST vara behjälpliga med det?

***

En annan detalj i det här fallet: om det var en sådan specialvariant av sko, borde inte Bergh ha kommunicerat ut det innan? Jag kan inte ta gift på att det inte skett. Men jag kan inte påminna mig om att jag läste/hörde något om det då. I så fall hade ju snackisen inte existerat?

Jag vet att jag har en fallenhet för att dra upp Peter Untersteiner i exempel, men det är också för att han är ett föredöme. Minsta lilla utrustningsdetalj kommuniceras ut. Rejio Liljendahl, Ulf Stenströmer är andra som är mycket duktiga på det.

***

Tråkig snackis det där. Så mycket klokare blir vi nog inte heller. En sak är i alla fall säker: det var inga pg-skor på Nahar vid världsrekordloppet. Ett världsrekord som vissa anser inte är godkänt nu. Det kan jag dock inte hålla med om. Oavsett om han sprang med skor, skyddsbeslag, gummistövlar eller barfota vann han väl på 1.10,5?

***

Till sist: Nahar ut på V86 i kväll. Undra om hans balans blir en snackis i sändningarna?

Fotnot: jag har sökt såväl Robert Bergh som Jimmy Jonsson utan framgång.

***

Allt för nu.