Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Rickard Hanssons travblogg

Franska lopp i ATG-Live

Hej igen.

Förra veckan skrev jag om norska lopp i ATG-Live, att jag anser det mer störande än en V75-omgång på Bjerke.
Jag tänkte fortsätta på det temat i den här bloggen, nämligen utländska lopp i ”liven”. Närmare bestämt franska sådana.

Under det franska vintermeetinget på Vincennes är ATG/Kanal 75 generösa. Varje vecka visas franska lopp flera gånger i veckan och man kan (förstås) spela dit också – bland annat i den franska vinnare/plats-poolen vilken är betydligt större än vad vi svenskar är vana vid på hemmaplan. Dessutom har ATG lanserat V4-spel. Då handlar det om en helsvensk pool.

***

ATG-Live är en ”spelkanal”. Det är ingen hemlighet att det ska drivas spel där, vilket jag själv i allra högsta grad är delaktig till på sina sätt då jag har gjort cirka 200 pass i ”liveholken”. Jag har varit med och tagit beslut som inte har varit omtyckta av alla (det är ganska svårt) – och kan grundtänket för prioriteringar.

Ofta är de väldigt sunda, för att inte säga alltid. V64 ska prioriteras före lopp två i Norge, till exempel.

***

Svenska banor är alltid i pole position. Nu när Vincennes eftermiddagstrav saxar mot en svensk lunchbana ser jag regelbundet kommentarer om dålig prioritering, många tycker (ofta förståeligt) att sport borde gå före spel. Hur kan ett P22-lopp på Axevalla gå före ett bra lopp på Vincennes?

Titta på omsättningen. I går omsatte Vincennes V4-spel 70 572 kronor. Axevallas V5-omgång, med betydligt sämre klass, omsatte 898 153 kronor. Så här såg omsättningen ut i ett amatörlopp (V5-5, triolopp) med spårtrappa på Axevalla i går:
Skärmavbild 2014-11-25 kl. 11.43.14

Jämför med Vincennes V4-spel…

***

Kanal 75:s Pär Carlsson:
– De lopp som visas i ATG-Live, med ytterst få undantag, är sådana lopp som ATG beslutat att det går att spela på. Det är alltså inget som Kanal 75 väljer i grunden. ATG-Live är en försäljningskanal och normalt sett är det omsättningen som styr vilka prioriteringar som görs.
Just med tanke på det, ändras inte fokus något när man väljer att visa Frankrike i så pass stor utsträckning?
– Det är en service, absolut. Däremot visas inte Frankrikes lopp live såvida det inte är stora svenskintressen eller extraordinär hög sportslig kvalité – om det krockar med ett svenskt lopp som är större rent omsättningsmässigt. Det har hänt att vi visat lopp i ATG-Live som inte varit möjliga att spela på, det är ytterst ovanligt och vid de tillfällen rent redaktionella beslut, avslutar han.

***

Så man kan väl säga att det är en service att visa franska lopp och att den skaran (som existerar, det får inte glömmas) som älskar Vincennes vardagstävlingar får räkna med att se vissa lopp i ”efterhand”.

***

Personligen följer jag inte Frankrike slaviskt utan slökollar lite emellanåt. Det står i alla fall klart att utrymmet Vincennesloppen får i liven är, sett till omsättningen, stort. Det kan jag tycka är sunt också – nog för att ”liven” är en spelkanal. Att få in sportslig touch måste ses som positivt.

***

Till sist: det var en del turer kring Commander Crowe i helgen och här på bloggen. Fabrice Souloy har nu bestämt sig och kommer inte att starta ”Commandern” mer. En saga – med lyckligt slut!

***

Allt för nu.