Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Rickard Hanssons travblogg

Norska lopp i liven mer störande än V75 på Bjerke

Hej igen.

För tillfället pågår det klassiska upproret i travmedia: vårt svenska flaggskepp, V75, flyttar västerut till Norge på lördag. Det är ju skandal! Eller?

Först lika bakgrundsfakta.
Kortfattat kan man säga som så att norrmännen gillar svensk travsport medan vi inte är lika begeistrade i deras. Mycket för att vår travsport är bättre. Norge är den största ”internationella” kunden. De senaste åren har Norge stått för omkring 40 % av den internationella omsättningen med sina belopp som rör sig i miljardklassen.

Som bekant räknas inte en internationell hundring på samma vis som en svensk, men likväl pumpas det in pengar till ATG från vårt västra grannland, ganska så mycket dessutom.

Då kan man tycka att det är ganska naturligt att Norge får vara med och smaka lite på V75-kakan.

***

Ur ett rent goodwill-perspektiv så är det ju jättebra om folk utanför Sveriges gränser intresserar sig för svensk travsport. Såväl spelmässigt som sportsligt. Det kan bara vara positivt. 

ATG håller kunden stimulerad och bjuder på en V75-omgång, typ. Eller två som det är i Norgefallet (räknar inte den extraomgången).

Skulle norrmän spela mindre på svensk travsport om inte vi bjussade på någon V75-omgång?
Omöjligt för mig att svara på. Däremot har jag mycket svårt att se motsatt effekt, det vill säga att spelet skulle öka om omgången försvann. Det borde ha en positiv inverkan för omsättningen från Norge – om än marginell.

Hur kan man köra V75 utomlands när inte alla svenska banor har var sin omgång?
Ja, därför att vissa banor är inte i skick för att anordna V75. Jag tycker mycket om Vaggeryd, men banan håller inte V75-klass. Däremot är det förstås tokig att till exempel Tingsryd inte har en egen V75-omgång.

***

Fördelar med V75-utflykter: omväxling förnöjer, stimulera utländska kunder.

Nackdelar med V75-utflykter: V75 omsätter 75-80 miljoner varje vecka och vi blir tokiga när skoinformationen inte stämmer på EN häst. Nu är det helt plötsligt stenåldern igen. Norge har ingen skoinformation men Patrik Brissman, informationschef på ATG, hälsar att det kommer registreras aktuell skoinfo på samtliga hästar på lördag. Det är ju jättebra! Men….vad jämför vi med? Nada. Man har ju ingen aning om det är första gången. ”Går ju att läsa sig till det” säger vän av ordning kanske? Jo, men sanningen är ju den att vi inte är riktigt lika exalterade över norska omgången. Orkar folk plugga så hårt och lusläsa varenda rad? Knappast.

Sedan kan man ju diskutera regelskillnader (körspö, diskningsregler).

***

Så, vad tycker jag egentligen?
Jag har inga problem med att Norge får en omgång om året. Två tycker jag dock inte är nödvändigt och jag går inte och längtar tills 14.30 på lördag precis. Men att det skulle vara en sådan skandal som vissa vill få det till köper jag inte riktigt. Då tror jag att det är ett större problem med avtalen som säger att vi ska mata ut norska vardagslopp i ATG-LIVE som ”ingen” är intresserade av.

***

Allt för nu.