Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Rickard Hanssons travblogg

Skarplöth om utländska avtal och ökad omsättning

Hej igen.

Ni minns säkert hur det lät (framför allt på sociala medier) när ATG deklarerade, med ganska kort varsel, att ”Endast V7- & V8-alternativ” skulle tas bort.
Jag kommer inte spela en krona till”, ”Dags att börja med Keno” osv. Ja, kritiken var inte nådig.

Jag själv skrev: ”Just för att förändringen, enligt mig, inte är jättestor så förstår jag inte varför det plockas bort.
Förändringen är ”stor” vid låg utdelning och liten – inte alltid till det negativa – vid större utdelningar. Om det här höjer omsättningen? Då är Skarplöth ett geni. Jag ser inte varför det skulle bli så.
För övrigt: det var inte våldsamt många år sedan ATG inför ”endast-varianterna”… Det svänger fort vad som är bra och dåligt…”

Är då Skarplöth ett geni? Tja, här nedan följer i varje fall intressant fakta.

Skärmavbild 2014-11-18 kl. 13.28.56

Min känsla att V75-omsättningen ökat något på slutet visade sig stämma.
Som ni ser har jag jämfört mot fjolårets höst – dock inte vanlig omgång mot jackpot av naturliga skäll.

Snittökningen har varit 2,5 % under dessa veckor vilket kan ses som en piss i Mississippi. Men! Med tanke på hur mycket V75 omsätter årligen är några procent inte helt genomruttet och framför allt är det glädjande att flaggskeppet har fått lite mer vind i seglen.

Jag har sökt ATG:s vd, Hans Skarplöth, och kunde tajma in några få minuter (med det sagt: jag hann inte ställa alla frågor jag ville och missade dessutom någon väsentlig – lär  således återkomma i ärendet) som dock inte gör några större glädjerop över det hela.
– Jag är försiktigt positiv. Det är så här: de veckorna under 2013 var väldigt dåliga, fram till just den här veckan, sedan hade vi en riktigt bra decembermånad. Jag tycker att det är mer uppseendeväckande med V86-spelet som har varit bra på slutet.
Hur kommer det sig att omsättningen, trots allt, är bättre än i fjol med tanke på kritiken som torgfördes när ni tog mot V7 och V8 under sensommaren?
– Jag tror att det är många bäckar små. Att vi tog bort V7 och V8 har inte haft den negativa trend som många trodde. Det är många faktorer som avgör hur det går för oss. Det är dock långt ifrån tillräckliga omsättningssiffror för att nå vår vision.
I lördags fick vi se fantastisk sport på Solvalla, hur stor inverkan kan det ha på spelet?
– Ja, det var en fantastisk omgång ur ett sportperspektiv och det är klart att det har betydelse. Vår travsport står sig otroligt väl internationellt.
Till helgen är det V75 i Norge, en av två omgångar på norsk mark i år…varför? Är det ni som varit genial i avtalen eller norrmännen som tryckt på?
– Spel till Norge är en helhetslösning av vårt avtal, där det finns ömsesidighet. Norrmännen är en stor kund till oss, de spelar mycket på svenskt trav medan svenskar inte spelar lika mycket på norskt trav. 
Varför är det så?
– Dels kan det vara en sportslig anledning samt att vi i Sverige har större pooler vilket gör det spelmässigt mer intressant.
Apropå avtal med utländska parter, hur går det i förhandlingarna?
– Norge är, liksom många andra parter, under förhandling och en del tror jag kommer att gå bra och en del lär vi avsluta samarbetet med, avslöjar Skarplöth.

***

Mer snack om den norska omgången blir det, från min sida, i morgon (förhoppningsvis).

***

Apropå utländska avtal som varit en het potatis de senaste åren. Skarplöth har ju tidigare uttryckt ett missnöje över vissa och när han säger saker som ”en del lär vi avsluta samarbetet med” är det, för mig, står det klart att vissa (vilka vet jag inte i dagsläget) inte längre är partners till ATG. Mer om det här lär det bli framöver, liksom uppföljning i AS Totalisaator-fallet där det estniska spelbolaget drivit ATG till skiljedomstol.

***

Till sist: är det kanske en effekt av Vinnie som ökat omsättningen? Tja, vad vet man egentligen. Imponerande i så fall, om än svårt att ”mäta” av flera anledningar.

***

Allt för nu.