Rickard Hanssons travblogg

Imponerande trippel – av 17-åring!

Hej igen.

I dag tänkte jag rikta fokus på en tjej. En unik sådan. Hon började med hästar i ung ålder, hon höll på med dressyr och ville hela tiden framåt och prova nya saker. Som 11-åring(!) red hon sitt första snabbjobb med stor häst. I går, 17 år gammal, blev hon – mig veterligen – yngst med att ha kört travlopp, ridit montélopp samt galopprace i Sverige. Hon heter Iina (inte svenska Lina, det är dubbla i:n) Aho och är dotter till Mikko Aho.

Hur var det att rida galopprace, Iina?
– Det var nog faktiskt bland det roligaste jag gjort, det var härligt!
Hur kom det sig att du, efter att ha börjat med trav, valde att prova galopp också?
– Jag har ”alltid” sysslat med hästar och pappa har ju travhästar så det var naturligt att börja där, men när jag gick i åttonde klass praktiserade jag hos galopptränaren Bodil Blomqvist. Jag fick en fråga om jag inte skulle prova att ta galopplicens och det gjorde jag, med mycket hjälp av hennes dotter, Anna Pilroth, som lärt mig allt jag kan om galoppen, det är jag mycket tacksam för.
Största skillnaderna mellan galopp och monté?
– Inte så jättestora egentligen, det går lite fortare i galoppen och man måste vara bättre tränad själv. Jag fick en liten tankeställare när jag tog galopplicens.
Hur ofta tränar du själv?
– Tre gånger i veckan, kombinerad styrka och kondition och jag tror mig ha fördel av det i montéloppen också.
Det har du garanterat…hur många har gjort den här ”trippeln”?
– Jag har sökt efter det, Peter Jarvén är den enda jag vet.
Samma här, du borde ju vara yngst någonsin i alla fall. Du har dock ”bara” vunnit montélopp, när vinner du lopp i alla grenar?
– Jag siktar på det under 2015, avslutar Iina som går Plönningegymnasiet i Halmstad, fast just i dag är hon på Åby och selar starthäst – pappa Mikko är nämligen i Östersund, på Wången, för att så småningom kunna kvittera ut proffslicens.

***

Ett sådant driv och engagemang imponerar i alla fall på mig. Hur det gick i galoppdebuten? Trea.

***

I morgon: om ATG och omsättningen. Väl mött då.

***

Allt för nu.