Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Politiska nerver i Tyskland

Man anar en viss oro i Tyskland inför den 9 november – jubileumsdag för inte bara murfallet 1989 utan också för Kristallnatten 1938 och novemberrevolutionen 1918. Det talas om en ”ny sorts våldkvalitet” efter att tusentals ”Hooligans gegen Salafismus” tillsammans med högerextrema eller nynazistiska krafter har demonstrerat, vandaliserat och slagits mot polisen i Köln i söndags. De hotar nu med att dyka upp även i Berlin. ”Köln var bara början”, meddelas det och antyds att Brandenburger Tor söndagen den 9 november är nästa mål.

Samtidigt tycks det rasistiska hatet mot flyktingar växa i vissa delstater, som i det annars glesbefolkade Mecklenburg-Vorpommern. Rapporter från småstäder som Anklam, Güstrow och Ludwigslust vittnar om att flyktingarna inte vågar lämna sina förläggningar i rädsla för nazistiska våldsverkare.