Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Radiobloggen

Jag mötte Kulturmannen

I går kväll var det politikerutfrågning i Folkets hus här i Södra Möckleby/Degerhamn. Särskilt ”vi nyinflyttade” var inbjudna till den uppåt två och en halv timme långa debatten, och nästan hela salen var full. Åtta partier var representerade, bara SD saknades. Dock inte av mig.

Det hela styrdes med den äran av den glade gamle folkskolläraren Uno Magnusson och sockenföreningens ordförande Eva Hansson Törngren. De åtta partirepresentanterna, två män (M, kommunens största parti, och C) och sex kvinnor, var påfallande överens i det mesta: allt kunde och skulle bli bättre. I socknens hjärtefråga ”Vision Alungården”, en hett önskad kombination av äldreboende och aktivitets- eller kulturhus, fanns det emellertid skillnader. Men Alunskolan föreföll ohotad, den har nyligen fått efterlängtade nya elever från Syrien. Någon främlingsfientlighet kunde här inte förmärkas, tvärtom.

När det slutligen var dags för publikfrågor reste sig en till synes typisk Kulturman, en på ön fritidsboende, vitskäggad karl som påstod känna sig diskriminerad. Med en tjock lunta av papper, många och långa omständliga frågor och/eller klagomål på vindkraftverk och Heidelbergs Cementa (som är själva motorn i regionen) kunde han nästan aldrig ta slut … och till slut blev vi fler än Uno och Eva som började sucka och gny. ”Kan du inte mejla partierna privat?”, ropte till slut jag. Men knappt hade karln äntligen gett sig förrän en ungefär likadan gubbe, knappast en riktig ölänning han heller, upphov sin stämma för att kalla det övergivna gamla ytongfabriksområdet i Grönhögen en skandal.

”Det som är så fint!” tyckte då jag och flera andra. Varvid han fnös ”Öststatsromantik!”. Men att bevara något av det gamla Grönhögen i vackert förfall (där man med fördel kan övningsköra med sina ungdomar, stöta på någon provisorisk lokalloppis eller köpa träskor) i stället för att stajla om hela byn till ett golfspelarreservat för välbärgade fastlänningar – det tycker jag låter förnuftigt.