Radiobloggen

Feministisk korrigering

I dagens DN skriver Maria Schottenius om senaste numret av Bang och ”kommer ihåg en internationell kvinnodag på Tjärhovsgatan när en välklädd och väloljad kvinnopanel fick sura kommentarer av ett gäng anarkofeminister som satt längst fram och gjorde spytecknet, två fingrar i halsen”.

Grejen är att hon kommer ihåg helt fel. Grejen är att kvinnorörelsen/-rörelserna har varit så erbarmeligt dåliga på att dokumentera sina arrangemang, till skillnad från arbetarrörelsen som har bokfört varenda gubbrap, att det har blivit en himla röra. Det var banne mig inte Bang som arrade  feministfestivalerna på Kafé 44 i Stockholm 1989–1996, det var jag. Och Eva Fuchs och Mian Lodalen och Kajsa Grytt och Johan Johansson plus ett gäng andra balla brudar.

Dessutom heter det inte ”anarkofeminister” utan anarkafeminister. Vilka startade om festivalen 1998, då med en mer separatistisk inriktning.

Sedan har vi haft ett par revivals under årtal som även jag har glömt vilka det var. Rätta och undervisa mig gärna. Men skriv inte ut Sveriges första frihetliga och alla-kön-välkomna-feministfestival ur historien, por fucking favor.

Och se gärna bevis på vår första hippa affisch i Harriet Clayhills Kvinnohistorisk uppslagsbok (1991), sidan 110.