Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prylbloggen

Hörlurar med brusreducering – här är bästa tipsen på årets julklapp

Bra hörlurar med aktiv brusreducering kan rädda vilken dag som helst.
På resan, på jobbet, under ett allt för stökigt julfirande… att när som helst kunna skapa sig ett eget tyst universum med bra musik eller en bra ljudbok är guld värt.
Vi har testat fyra olika hörlurar med brusreducering – eller noise canceling som det också kallas – i olika prisklasser.
Och nu vet vi exakt vad du ska önska dig av tomten eller leta efter på mellandagsrean.

Bose

BOSE Quietcomfort 25
Betyg: Fyra getingar.

Bose Quietcomfort 25 har nästan blivit lika vanliga som pass bland människor som flyger mycket. Och de som valt de här lurarna har sannerligen inte gjort bort sig. Quietcomfort 25 ser kanske inte så mycket ut för världen, designen är återhållsam och en aning tråkig. Kanske kan man också tycka att känslan är lite mer plastig än man är van vid från Boses produkter. Men de här lurarna bjuder på ett stort och påkostat ljud.
Brusreduceringen är utan tvekan en av de bästa i den här jämförelsen, klart imponerande. Och musiken i lurarna låter fantastiskt. Basen är tydlig utan att bli för dominerande. Det är mjukt och väl avvägt. Diskanten är klar och mellanregistret sitter precis där det ska.
Lurarna är också komfortabla att ha på sig. De upplevs som lätta och är också smidiga att packa ner i det tillhörande fodralet, som inte tar speciellt mycket plats. Det spelar roll när man är på resande fot.
Bose Quietcomfort 25 finns för både till Samsung, Android och iOS-enheter och på sladden sitter en fjärrkontroll och en mikrofon som ser till att man kan använda sina lurar som handsfree. Bluetooth finns tyvärr inte, så sladden måste användas.
Pris: Från cirka 2 900 kronor.


Sennheiser

Sennheiser Momentum Wireless
Betyg: Fem getingar

Sennheisers trådlösa utgåva av hyllade hörlurar Momentum är vår favorit – vi älskar dem från första stund! Ljudbilden är fint balanserad med en behaglig och varm klang. Basen är framträdande, men inte överdriven. Diskanten är klar utan att sticka ut för mycket.
Sennheiser Momentum Wireless är trådlösa (en sladd följer med om man skulle ha glömt att ladda) vilket gör att man kan vara mer rörlig med dem på sig. Här finns också en brusreducering som håller verklig toppklass. Irriterande ljud från omgivningen filtreras effektivt bort, samtidigt som funktionen inte verkar påverkar ljudbilden från musiken ett enda dugg.
I lurarna finns en inbyggd knapp som styr parkopplade enheter som till exempel en smartphone. Här finns också en inbyggd mikrofon som möjliggör telefonsamtal – och även här är ljudet förvånansvärt bra.
Designen av Sennheiser Momentum Wireless är elegant och rätt sparsmakad. De ser lite lagom lyxiga ut. Lurarna är också hopfällbara och viks enkelt ner i en liten väska som man får med när man köper dem. Sennheiser Momentum Wireless sitter bekvämt på skallen och de mjuka kuddarna sluter om öronen utan att skava någonstans. Det här är alltså lurar man kan ha på sig länge utan att det blir jobbigt.
Det finns egentligen bara en sak som stör med Sennheiser Momentum Wireless. Och det är priset. Drygt 4 000 kronor är mycket pengar för hörlurar. Men, har man väl gjort den här investeringen har man många timmars njutning framför sig.
Pris: Från cirka 4 300 kronor.


Sony

Sony MDR1RNC
Betyg: Fyra getingar

Sony MDR1RNC blev snabbt en av våra favoriter. De levererar ett riktigt bra ljud till ett klart godkänt pris, lurarna som nyligen kostade en bra bit över 4 000 kronor går nu att hitta för ungefär halva priset.
Sony MDR1RNC sitter bra på skallen, oavsett vem av oss som testar dem upplevs de som mycket bekväma. Designen är stilren och snygg, kvalitetskänslan är hög och förtroendeingivande. Det är också ljudet, framför allt är det den fina diskanten som imponerar på oss både i aktivt och passivt läge. Även basen får klart godkänt, även om vi upplever den som lite rörigare när den aktiva brusreduceringen aktiveras. Brusreduceringen i sig får dock högsta betyg. Den trollar bort både oljud från flygplan och dammsugare på ett övertygande sätt.
Sony MDR1RNC saknar precis som Bose Quietcomfort 25 blåtandsöverföring. De här hörlurarna saknar också mikrofon på den i övrigt påkostade sladden. Går alltså inte att använda för telefonsamtal.
Pris: Från cirka 2 400 kronor.


Philips

PHILIPS SHB9850NC
Betyg: Fem getingar

Philips SHB9850NC är utan tvekan den här jämförelsens mest prisvärda hörlurar – här finns nästan allt till rena rama budgetpriset. Philips har inte bara lyckats skapa hörlurar låter sjukt bra. De har också lyckats få till en riktigt effektiv brusreducering som knappast påverkar musikljudet ett enda dugg. Och om man vill använda de här hörlurarna utan musik bara för att stänga ute störande ljud kommer man att bli förvånad över hur effektiva de är.
På ena sidan av hörlurarna finns en touch-kontroll där man genom att swipa på kåpan kan styra volym, skippa låtar och svara på telefonsamtal. Inte så komplicerat, men vi har svårt att få det att funka som det ska. Det blir lättare att sköta det från enheten som lurarna parats med.
Vi är inte heller överförtjusta över designen. SHB9850NC ser lite plastiga ut, designen lever inte upp till samma höga nivå som ljud och brusreducering. Men vi säger det igen – med tanke på den i sammanhanget vettiga prislappen och det faktum att här finns grymt ljud, fantastisk brusreducering och bluetooth måste Philips SHB9850NC anses vara bland marknadens mest prisvärda hörlurar.
Pris: Från cirka 1 690 kronor.