Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prylbloggen

Stort test – bildskärmen Philips 284

Av: Emil Berggren

Philips 284E5QHAD


Philips nya 28 tums LCD-monitor är stilren och har extremt bra bildupplösning, därför förvånar det mig när man gör ett så simpelt misstag som att inte skicka med en HDMI-kabel.


Prislappen landar på ungefär 2500, och för det är det bra att vara medveten om att man inte får något extra speciellt. Det är en mycket bra monitor med imponerande bildkvalitet, absolut, men utöver det en skärm precis som många andra. Jag gillar storleken väldigt mycket, den passar bra för mina personliga behov, men det talar egentligen till skärmens nackdel eftersom det finns andra, likvärdiga alternativ – som är billigare.

Det finns en ingång för HDMI, samt en ingång för HDMI/MHL som delar plats. HDMI är ju som bekant standard numera och att inte skicka med en kabel för att använda den tillgängliga ingången är bara underligt. Det är inte alla som har sladdar liggande här och var i hushållet, det vanliga är att de redan används för andra apparater. Det betyder alltså att jag antingen behöver låna tillfälligt från andra enheter för att sedan byta tillbaka, eller helt enkelt köpa en ny för en hundring. Ett riktigt I-landsproblem som dock blir jobbigt i längden. Om man har två portar för HDMI tycker jag det borde vara givet att åtminstone skicka med en kabel för detta ändamål.

MHL är en ny teknologi för att koppla sin smartphone (ej iPhone) till skärmen, något som börjar inkluderas i de flesta nytillverkade skärmarna. En kabel för detta medföljer inte heller, vilket betyder en extra hundralapp om man vill använda även denna funktion. Dessutom är dessa kablar inte de lättaste att få tag på i Sverige, man kan behöva beställa via internet vilket är extra frustrerande. Skärmen har väldigt bra potential, men det är viktigt att vara medveten om att den inte kommer komplett med lådan.

Det finns ett antal bildinställningar att göra för att anpassa efter det man gör, till exempel spelar TV-spel, kollar på film eller använder den som monitor till datorn. Dessa funktioner navigeras med 5 olika knappar belägna under skärmens nedre linje där man även höjer/sänker ljudet eller byter vilken port som ska visas på monitorn.

I sin helhet är Philips 284E5QHAD en mycket bra skärm, frågan är om den är värd 2500 kronor med tanke på övriga alternativ på marknaden som presterar ungefär lika bra och samtidigt är en liten peng billigare.


Fakta:

Pris: Cirka 2500 kronor

Storlek: 28 tum

Ingångar: HDMI, HDMI/MHL, VGA, Anslutning av hörlurar

Inbyggda högtalare: Ja

Vad medföljer: Strömkabel, D-Sub Cable, Audio Cable, Product CD-Rom

Garanti: 2 år

Vikt: 4,73kg (med fot)