Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Paradiset

Låt henne få känna sig som Sveriges snyggaste tjej – det borde alla kvinnor få göra

Foto: TV3 / Expressen
Foto: TV3 / Expressen2

När den nya deltagaren i ”Paradise hotel”, Erica Freij, säger att hon är ”Sveriges snyggaste tjej” brinner kommentarsfältet av hånfulla och hatiska ord.
Jag förstår inte hur ni kan skriva så.
För när ni skrattar åt henne, så skrattar ni åt alla tjejers rätt att få känna sig som den vackraste i världen.

”Vem fan vill stoppa in k-ken i henne?”, skriver en.
”Sveriges snyggaste tjej? Snarare Sveriges fulaste”, skriver en annan.
En tredje taggar alla sina vänner i kommentarsfältet och uppmanar dem att hålla med honom om att hon inte är snygg – utan ”ful som stryk, för fan”.
Det gör de direkt.

LÄS MER: Det äcklar mig när ni hånar hennes vikt

Det blir så förkrossande tydligt att om någon tillåter sig själv att känna sig snygg, om så bara för en sekund, då ska man straffas. Man ska få veta sin plats. Det lilla självförtroendet och den lilla självkänslan man har ska slås ner i botten, spikas fast och trampas ned tills den är så söndertrasad att den inte går att laga igen.
Våga inte tro att du är fin för det är du inte.
Jag förstår inte hur ni kan skriva så om henne.

I en värld där så många tjejer är så osäkra på sig själva, som skadar sig själva och som vill dölja allt de är och allt de har så skriver ni ändå hånande om Erica, som vågar tycka om sig själv. Som vågar säga till alla som hör att hon tycker att hon är snygg.

Det finns så många tjejer och kvinnor som vill gömma sina kroppar, som kallar sig själva fula ord varje gång de ser sig i spegeln, som granskar sitt utseende med den hårdaste och mest kritiska blick en människa kan ha.
Som varje dag och varje minut kämpar för att skydda sig mot idealen som ständigt tittar ner på dem från reklampelare, tidningar, nätannonser och sociala medier.

Är det inte då fantastiskt att någon säger att den faktiskt tycker om sig själv? Att den är nöjd och glad och tycker att den är världens finaste? Är inte det något vi borde uppmuntra, heja fram och premiera, snarare än att slå ner med alla fula ord vi kan hitta?

Jag tycker att det är underbart att Erica Freij säger att hon känner sig som Sveriges snyggaste tjej. Att hon stolt och med rak rygg säger att hon är snygg. Att hon är nöjd. Att hon är vacker. Jag vill att alla tjejer ska få känna så.

För Ericas ord innebär inte att alla andra tjejer på något vis i världen skulle vara fula – det innebär bara att hon älskar sig själv. Och det önskar jag att alla gjorde.

Linda-Marie Nilsson

Följ Expressen Paradiset på Instagram @expressenparadiset och Snapchat @exparadiset!

bottengrej