Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Paradiset

”Paradise Hotel”-Kristian Täljeblads miljonsuccé på Spotify

Foto: Susanna Forsell / Expressen
Foto: Susanna Forsell / Expressen

En miljon. Ja, så många gånger har Kristian Täljeblads låt ”Du och en annan” spelats på Spotify sedan den släpptes i september. Nu har skivbolag börjat höra av sig till ”Paradise Hotel”-deltagaren.
– Det är så jävla sjukt, säger Kristian.

Det började som en hyllningslåt till Saga Scott, 25, i ”Paradise Hotel”. Nu har Kristian Täljeblads, 24, kärleksförklaring gjort succé även utanför dokusåpan – och har på drygt en månad spelats över en miljon gånger på Spotify.
– Det är så jävla sjukt. Jag och en kompis sprätte upp en flaska champagne och firade när vi fick veta, säger Kristian och skrattar.

Men det är inte det enda. Låtsuccén har nämligen lett till att flera skivbolag börjat höra av sig till honom.
– Jag har fått några konkreta erbjudanden, men jag har inte sagt ja till något. Många skivbolag säger att de kan ”hjälpa till att få ut låten”, men det har ju redan gått så här bra utan marknadsföring. Jag har bara använt ”Paradise Hotel” och mina sociala medier, säger han.

Kristian Täljeblad avslöjar också att det snart kommer en uppföljare till succélåten. Uppmärksamma ”Paradise Hotel”-tittare kanske till och med känner igen den kommande singeln.
– Den heter ”Nu eller aldrig”. Men det jag sjöng i tv var bara en kort liten del jag hittade på just då, nu har jag knåpat mer med den. Jag tror att den blir jävligt bra, säger han glatt.

Och Kristian har inte direkt gått back i kassan av sin låt. Tvärtom. Enligt Spotify får artister mellan 0,006 och 0,008 dollar per spelad låt, vilket skulle innebära att Kristian fått cirka 50 000 kronor för låten bara där. ”Du och en annan” har också legat på plats 14 bland de mest köpta låtarna på Itunes och spelats 80 000 gånger på Youtube. Men ”Paradise Hotel”-deltagaren vill själv inte kommentera intäkterna.
– Jag kan inte säga hur mycket det är, men jag har så klart tjänat pengar på låten. Det är väl ett par tiotal tusen, säger han.
Är det över 100 000?
– Det vill jag inte svara på! Ett par tiotusentals kronor, säger han och skrattar.

Ps. Om du vill se Kristian Täljeblad framföra ”Du och en annan” live så spelar han den för första gången i Örnsköldsvik på lördag.