Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Paradiset

Kian Avar startar en egen antimobbningskampanj

Foto: TV3
Foto: TV3

Han mobbades som barn. Sedan ”Paradise Hotel” började sändas tvingas nu Kian Avar, 20, även att ta emot näthat varje dag. Nu vill tv-profilen ta krafftag mot mobbningen – och starta en egen motkampanj.
– Man kan ju rädda någons liv, säger han.

”Jävla bög”.
Det är ett av orden som näthatarna valt att använda som skällsord mot Kian Avar i ”Paradise Hotel” efter att han burit ett fjäderörhänge i ett avsnitt.
– Det är inte så kul att gå in på Facebook eller Instagram och veta att folk skrivit något taskigt. Det är en stor sorg att se hur vidrigt folk kan bete sig bakom en skärm, säger han.

Men det är inte första gången Kian tvingas ta emot hat och personangrepp. Dokusåpaprofilen var utsatt för mobbning fram tills det att han var tolv år gammal.
– Jag var utsatt. Jag var inte den coolaste killen i klassen, aldrig populär, utan väldigt nördig. Jag ville ha bra betyg och så, säger Kian och fortsätter:
– Men jag minns att det var en annan kille i vår klass som var än mer utsatt. Jag var hans enda vän. Fyra år senare skrev han till mig att ”Tack Kian, utan dig hade jag nog inte varit där jag är i dag”. Då kände jag att kan man hjälpa en person, då har man ju nästan gjort klart sitt liv.

Nu vill Kian Avar fortsätta hjälpa. Efter ”Paradise Hotel” ska tv-profilen starta en egen antimobbningskampanj.
– Jag vill skapa en armé mot mobbning. Så att den som mobbar får smaka på sin egen medicin. Man vet ju att mobbning ibland har gått så snett att folk begått självmord för att de varit så utsatta. Jag tycker fan inte att det ska vara så i vårt samhälle, säger han.

Kampanjen ska äga rum på nätet, men också på plats ute i skolorna. Kian vill åka runt till olika grundskolor och gymnasier i hela Sverige och berätta.
– Det är många yngre som skriver till mig att jag är deras idol och förebild nu, att de pratar om en i skolan och blir glada när jag svarar dem. När jag var utsatt var min mamma mitt stöd. Hon fick mig att följa mina egna steg och jag är jävligt glad över den jag är i dag. Nu vill jag liksom ge tillbaka, säger han.

Kian Avar hoppas också på att få flera av de andra ”Paradise Hotel”-profilerna att haka på hans idé.
– Man kan ju rädda någons liv där ute. Det är väl värt att gå ganska långt för?