Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Paradiset

Emma Malmlöf: ”Är jag kåt så ligger jag”-mentaliteten behövs

paow

”Paradise hotel” var länge lika synonymt med orden stereotypt som macho.Tittarna skrålade om att de manliga deltagarna var kungar för att de kom med – medan tjejerna var ”slampor” som ”aldrig kulle kunna få ett riktigt jobb efter”. Så är det inte längre.

För när förra säsongen av skandalprogrammet drog i gång väntade något annat än det stereotypa machoupplägget som basunerats ut till tittarna under de tidigare fem säsongerna.

Nu stod bland annat Pridevecka på schemat och flera av deltagarna var homo- och bisexuella. Det kanske låter som en självklarhet, men i dejting- och intrigkantade program har det länge varit en heteronorm som synts. När teamet tog in bloggerskan Paulina ”Paow” Danielsson som deltagare blev jag glad. Jag hoppades att hon skulle ta med sig den mentalitet hon har och som unga tjejer behöver se mer av i den här typen av tv, och på tv överhuvudtaget. Hennes ”Är jag kåt så ligger jag” och ”Jag har inget att skämmas för”-mentalitet behövdes.

Det är synd att det är just ett kommersiellt program som bidrar till att fler unga ser jämlikt på sex. Egentligen ska inte de kvinnliga deltagarna behöva ta fighten om att de har lika stor rätt att ha sex utan att kallas hora. Men det är så det är. ”Paradise Hotel” blir en genväg till en ung målgrupp. En kanal där andra normer än den som målgruppen vuxit upp med och som de styrs av varje dag får ta plats. Förhoppningsvis börjar den maka bort det stereotypa.

Det finns så klart många mörka hål i ett program som ”Paradise hotel”. Förra säsongen innehöll både mobbning, tjatsex och hatkommentarer. Men tack vare nätet står man inte oemotsagd i kommentarsfälten.

Det finns fortfarande saker som kan och bör ifrågasättas. För många är ”Paradise hotel” enbart ett ”skitprogram” som man aldrig skulle lägga sina ögon på.

För vissa unga är det daglig underhållning som, även om det också är mycket fest och supa, i varje fall förra säsongen bjöd in målgruppen till en tolerans för att gå utanför ramar och normer.

Jag hoppas att kommande säsong blir ännu ett steg – i rätt riktning.

Emma Malmlöf

Följ ”Paradise Hotel”-bloggen på Instagram: @expressenparadiset.