Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Alex Olwan

Bra om polisen fortsätter med en tuff linje

Sedan i söndags har det varit förbjudet att använda mobiltelefon i bilen – om det påverkar bilkörningen. Kritiker menar att lagen inte kommer att få någon effekt i praktiken, och att det blir svårt att få bilister fällda för trafikbrott. Men i dag skrevs första boten ut. Det visar att polisen tar den nya lagen på allvar. Säkert är de lika trötta på vinglande mobilsnackare som alla vi andra och tar varje chans de får för att stävja eländet.
Det är bra om polisen fortsätter med en tuff linje. Många tycker, med rätta, att den nya lagtexten är alldeles för slapp. Bengt Svensson, kommissarie och trafikansvarig på rikspolisstyrelsen, tycker att sms bakom ratten borde vara totalförbjudet. Varför vi inte har tuffare regler för mobil i bilen i Sverige är ett mysterium. Den nya lagtexten är en välkommen förändring, men lagen borde skärpas ytterligare.