Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Alex Olwan

Svenska bilister är bortskämda

Det är dyrt att äga bil. Vi har bland världens högsta bensinpriser, enligt statistik från Bloomberg hamnar vi på plats nio i världen. Men i jämförelse är svenska bilister ändå lyckligt lottade. Jämför vi bensinpriset med vad vi tjänar, då hamnar vi plötsligt bland de billigaste bensinländerna i världen – plats 49.
Dessutom är det billigt att köpa bil i Sverige. De flesta länderna i EU tillämpar registreringsskatt utöver den vanliga momsen. Den är ofta relaterad till pris och CO2-utsläpp. Bilpriserna är därför otroligt mycket högre i våra grannländer Norge, Danmark och Finland.
Det borde finnas gott om utrymme för att styra svenska bilister mot bilar med lägre CO2-utsläpp. I december presenteras en utredning om bonus/malus-skattesystem för bilar. Törstiga bilar är tänkta att bli dyrare, medan snåla bilar ska bli billigare. Det är ett bra förslag som bara drabbar ett fåtal med stora bilar ekonomiskt. Ett fåtal som ändå är bland världens mest bortskämda bilister.