Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Alex Olwan

Hallå rika storstadsbor – köp en elbil!

I går provkörde vi Volkswagens första elbil e-up!, en alldeles utmärkt liten bil med räckvidd som räcker till för de allra flesta som rör sig med bil runt omkring i Stockholm i dag.
Med alla system påslagna, inklusive klimatkontrollen tog vi oss fem mil på halv tank. Aktionsradien är alltså tio mil. Fråga dig själv: Behöver du mer?
Volkswagen har inte en susning om hur många e-up! som kommer att säljas i Sverige under det kommande året. Man tippar på att merparten kommer att gå till företag. Anledningen är förstås att det är dyrare med elbil än med motsvarande vanlig bil – hur man än räknar. Och de flesta är tvungna att tänka med plånboken.
Men många i storstäderna har inte det bekymret. E-up! kostar 226 500 kronor efter att man dragit bort supermiljöbilspremien. Framgången för elbilar hänger just nu på image. Fattar bättre bemedlade bilister att de kommer att uppfattas som moderna och intelligenta när de susar fram i en elbil – då blir den här, och kommande elbilar succé. Fastnar man däremot i gamla föreställningar om lyx och status – då är det kört.
Alla ni med pengar. Köp en elbil, så att vi med smala plånböcker kan andas i stan. Alla ni som inte har råd nu: Vänta tills företagens leasingavtal har löpt ut. Då kan ni göra ett riktigt elbilsklipp och få galet låga driftkostnader på köpet.